Sky Express: Άλλη μια πτήση τρόμου – Μαρτυρίες σοκ

Επιβάτης της πτήσης 260: «Νόμιζα ότι το αεροπλάνο θα πέσει! Πίστεψα ότι ήρθε το τέλος!»

«Εάν πέφταμε, θα πέφταμε στο Σύνταγμα και δεν θα υπήρχαν μόνο 90 νεκροί επιβάτες». Το χρονικό των πτήσεων του τρόμου της Sky Express και η εξοργιστική αδιαφορία των αρμοδίων!

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αεροπορική εταιρεία Sky Express γίνεται πρωτοσέλιδη είδηση για την λαχτάρα που προκάλεσε στους επιβάτες της. Και πλέον το πρόβλημα δεν είναι η συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά εκείνοι οι οποίοι έχουν την υποχρέωση να την ελέγχουν! Τα περιστατικά όσον αφορά την συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία είναι άπειρα και όμως κανείς δεν δείχνει να συγκινείται από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται ανθρώπινες ζωές! Πολλά αναπάντητα ερωτήματα στα οποία δεν έχει δώσει κανείς απάντηση. Αναρωτιέται κανείς αν η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ή όποιος άλλος είναι υπεύθυνος για την ασφαλή λειτουργία αεροπορικών εταιρειών έχει ασχοληθεί όπως και όσο πρέπει με την εταιρεία που αν συνεχίσει να λειτουργεί έτσι θα φτάσουμε δυστυχώς να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και τότε θα είναι αργά!

Τελευταίο περιστατικό αυτό που έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας με ανθρώπους κατατρομαγμένους, με ανθρώπους σε πανικό και με κάποιους να λιποθυμούν στην πτήση 260 από την Αθήνα προς την Κεφαλονιά. Μια πτήση που κανονικά θα διαρκούσε λίγα λεπτά, κράτησε… ώρες γεμάτες τρόμο και αγωνία. Άλλη μια φορά που η Sky Express έγινε αρνητική πρωταγωνίστρια. Όλα ξεκίνησαν βράδυ Κυριακής και τελείωσαν ξημερώματα Δευτέρας. Οι καταγγελίες των επιβατών της πτήσης της Sky Express από την Αθήνα για την Κεφαλονιά σοκάρουν και προκαλούν οργή.

Όπως αυτή του κ. Παναγιώτη Λέζου που μίλησε στο newsit και περιέγραψε τις στιγμές τρόμου που έζησε. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πίστεψε ότι θα πέθαινε και πως θα έπεφτε το αεροπλάνο!

«Χθες το βράδυ, μετά από 4 – 5 αναβολές, λόγω καιρικών συνθηκών στο Αργοστόλι, επιβιβαστήκαμε στο αεροπλάνο στις 21:30. 100% πληρότητα το αεροσκάφος, 3 παιδιά ασυνόδευτα 10-14 ετών και 4-5 βρέφη. Απογειωθήκαμε κανονικά, ενώ μετά από 8 λεπτά πτήσης μας ανακοινώνει ο πιλότος ότι λόγω τεχνικής βλάβης είμαστε αναγκασμένοι να επιστρέψουμε στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το αεροπλάνο ήταν πάνω από το Σύνταγμα, αν πέφταμε θα πέφταμε στο Σύνταγμα. Ο απολογισμός δεν θα ήταν μόνο οι 90 που ήμασταν εμείς αλλά θα ήταν πολλοί περισσότεροι», λέει ο κ. Λέζος.

«Πίστεψα ότι τα επόμενα 10 λεπτά δεν θα υπάρχω, σας το διαβεβαιώνω. Δεν το υπέθεσα, το πίστεψα. Έδινα 90% πιθανότητες να πέσει το αεροπλάνο».

Και συνεχίζει: «Η προσπάθεια για να απογειωθεί έγινε μετά από 40 λεπτά πτήσης, με ανακοινωμένη βλάβη. Ο άνθρωπος προσπάθησε να προσεγγίσει το αεροδρόμιο, έτυχε να είμαι στο παράθυρο, τα φτερά ήταν πάνω από την άτρακτο οπότε είχα πλήρη εικόνα του εδάφους. Λίγο πριν ακουμπήσουμε στην γη, αναγκάστηκε ο πιλότος να το ξανανεβάσει και έκανε άλλη μισή ώρα κύκλους για να κάνει την δεύτερη και αποτελεσματική προσπάθεια. Φανταστείτε την αγωνία μας, ξέραμε ότι η δεύτερη προσπάθεια που κάνει είναι και η τελευταία γιατί δεν είχαμε καύσιμα να δοκιμάσουμε τρίτη. Ήξερα ότι η ζωή μου είχε ακόμα 10 λεπτά χρόνο μόνο. Πίστεψα ότι τα επόμενα 10 λεπτά δεν θα υπάρχω, σας το διαβεβαιώνω. Δεν το υπέθεσα, το πίστεψα. Έδινα 90% πιθανότητες να πέσει το αεροπλάνο».

Εκτός από την ανατριχιαστική περιγραφή για όσα έζησε ο επιβάτης της Sky Express κάνει μια πολύ σοβαρή καταγγελία που κάποια στιγμή πρέπει να φτάσει στα αυτιά των αρμοδίων!

«Το περιστατικό που συνέβη σε εμάς, στην πτήση 260 για Κεφαλονιά, δεν είναι το πρώτο τον τελευταίο χρόνο στην ίδια εταιρεία, είναι το τρίτο. Και τον Δεκέμβρη του 2018 και τον Γενάρη του 2019 συνέβησαν παρόμοια περιστατικά. Θεωρώ ότι πρέπει να σκύψει η πολιτεία πάνω από την συγκεκριμένη εταιρεία να δούμε τι φταίει. Δεν μας απάντησε ποτέ κανείς να μας πει τι συνέβη, όλοι σηκώθηκαν και έφυγαν. Έχω να καταγγείλω και το αεροδρόμιο, διότι περίμενα μετά από τόση ταλαιπωρία που περάσαμε στον αέρα, να υπάρχει ένα πυροσβεστικό ή κάτι. Δεν υπήρχε ούτε ένας υπάλληλος. Έχουμε οργανώσει μια επιτροπή, έχουμε ανταλλάξει τηλέφωνα και θα κινηθούμε νομικά ενάντια στην εταιρεία. Δεν διεκδικούμε αποζημίωση, δεν αποζημιώνεται αυτό που ζήσαμε με χρήματα. Αυτό που ζητάμε είναι να πάψει να πετάει αυτή η εταιρεία, ή να πετάει όπως πρέπει, με ελέγχους, πιστοποιήσεις, με καινούργια αεροπλάνα. Αυτή είναι η δικαίωση μας».

Το χρονικό των πτήσεων του τρόμου της SkyExpress

Το τελευταίο γνωστό κατόρθωμα της SkyExpress ήταν ένα απόγευμα Παρασκευής (12.07.2019) όταν το αεροπλάνο έπεσε σε χαντάκι στο αεροδρόμιο της Νάξου. Ένας λάθος χειρισμός και το αεροσκάφος της Sky Express που ήταν έτοιμο προς απογείωση από τη Νάξο για Αθήνα βρέθηκε εκτός πορείας. Αποτέλεσμα, να βρεθεί σε χαντάκι αλλά και να κλείσει το αεροδρόμιο του νησιού.

Την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, οι επιβάτες της πτήσης της Sky Express από Αθήνα για Λήμνο, ένιωσαν το αεροπλάνο να… τρέμει δεκαπέντε λεπτά μετά την απογείωση. Αποτέλεσμα ήταν το να αρχίσουν να πανικοβάλλονται, να παθαίνουν κρίσεις πανικού, να λιποθυμούν και, τελικώς, να επιστρέφουν στο αεροδρόμιο.

Στα δεκατέσσερα χρόνια λειτουργίας της, έχουν καταγραφεί στις πτήσεις της ουκ ολίγα περιστατικά, μεταξύ των οποίων ταλαιπωρία επιβατών λόγω ακυρώσεων, με ταξιδιώτες να αφήνονται στην τύχη τους στο αεροδρόμιο και άλλους να αναζητούν τις… άφαντες βαλίτσες τους, κατέβασμα επιβατών από το αεροπλάνο, την τελευταία στιγμή, λόγω του ότι ήταν υπέρβαρο, προσγειώσεις – θρίλερ αλλά και εισαγγελική παραγγελία για προκαταρκτική έρευνα.

Πάμε λοιπόν να κάνουμε μια… αναδρομή για το βεβαρημένο ιστορικό της Sky Express, που αναδεικνύει πως η υπηρεσία πολιτικής αεροπορία θα πρέπει να δει πιο σοβαρά το ζήτημα των εταιρειών τέτοιου είδους.

12 Φεβρουαρίου 2009 – Προσγείωση… θρίλερ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στις 12 Φεβρουαρίου 2009 αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια που έζησαν 15 επιβάτες και τρία μέλη πληρώματος στη διάρκεια της προσγείωσης αεροσκάφους της εταιρείας, που κατάφερε να ακινητοποιηθεί αν και είχε σοβαρό πρόβλημα στο σκέλος που ενώνει το δεξί τροχό με την άτρακτο. Το αεροπλάνο εκτελούσε πτήση από τη Ρόδο και τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στους χειρισμούς του πιλότου.

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων διαπίστωσε ότι ο κύλινδρος προσγείωσης του αεροσκάφους αστόχησε, ως αποτέλεσμα υπερφόρτισης. Το αεροσκάφος είχε προηγουμένως υποστεί δύο βαριές προσγειώσεις, οι οποίες δεν είχαν αναφερθεί. Μία από αυτές προκάλεσε ρωγμή σε έναν κύλινδρο του συστήματος προσγείωσης, η οποία μεταδόθηκε, έως ότου ο κύλινδρος έσπασε.

4 Φεβρουαρίου 2015 – Προκαταρκτική έρευνα για πτήση

Στις 4 Φεβρουαρίου του 2015, η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν παραβάσεως αεροπορικών κανονισμών και τελέσεως των αδικημάτων της διατάραξης της ασφάλειας της αεροπλοΐας και της έκθεσης, μετά από μια πτήση… θρίλερ της εταιρείας Sky Express.

Την προηγούμενη ημέρα, 16 επιβαίνοντες σε πτήση της εταιρείας λαχτάρησαν όταν, κατά την προσγείωση, το μικρό αεροσκάφος δέχτηκε ισχυρή ριπή ανέμου. Πήρε κλίση και μετά βίας σταθεροποιήθηκε για να προσγειωθεί στην άκρη του αεροδιαδρόμου. Όταν ακούμπησε στο έδαφος έσκασε το λάστιχο του αριστερού τροχού. Το αεροπλάνο τροχοδρόμησε με δυσκολία και σταμάτησε στη μέση του διαδρόμου. Το ευτύχημα ήταν πως δεν τραυματίστηκε κάποιος από τους επιβάτες και το πλήρωμα. Το αεροσκάφος εκτελούσε το δρομολόγιο Ηράκλειο Κρήτης – Κάρπαθος – Ρόδος.

Προληπτικά, στο σημείο κατέφθασαν η Πυροσβεστική του αεροδρομίου και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου παρήγγειλε, μεταξύ άλλων, να διερευνηθεί ποιος έδωσε την εντολή για την πραγματοποίηση της πτήσης του συγκεκριμένου ελικοφόρου μικρού αεροπλάνου, σε μέρα που είχαν ματαιωθεί όλες οι πτήσεις, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στο νησί. Μάλιστα, είχε ζητήσει να προσκομιστούν το σχέδιο πτήσης, το δελτίο καιρού και να εξεταστούν οι ελεγκτές αεροπλοΐας, η αερολιμενάρχης και οι αρμόδιοι των πύργων ελέγχου στη Ρόδο και στο Ηράκλειο.1 Δεκεμβρίου 2017 –

«Έκοψαν» τέσσερα άτομα από την πτήση

Την 1η Δεκεμβρίου του 2017, περίπου 35 επιβάτες περίμεναν στο αεροδρόμιο της Σύρου για να έρθουν στην Αθήνα με τη Sky Express. Όταν έφτασε η ώρα να κάνουν check in, ενημερώθηκαν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το βάρος και πρέπει να βρεθούν τρεις άντρες ή τέσσερις γυναίκες, οι οποίοι δεν θα ανέβαιναν στο αεροπλάνο και θα έφευγαν την επόμενη μέρα.

Μετά από πολλές συζητήσεις, βρέθηκαν τέσσερις άνθρωποι που δέχτηκαν να αλλάξουν πτήση και να αναχωρήσουν την επόμενη μέρα.

Αλλού οι επιβάτες, αλλού οι βαλίτσες τους

Τελικά, και οι τυχεροί επιβάτες που πέταξαν με το συγκεκριμένο αεροσκάφος, δεν ήταν και τόσο τυχεροί, αφού όταν έφτασαν στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” διαπίστωσαν ότι δεν είχαν ταξιδέψει μαζί με τις βαλίτσες τους. Αυτές είχαν ταξιδέψει με πλοίο, το οποίο είχε αναχωρήσει από τη Σύρο μια ώρα αργότερα, από την ώρα που αναχώρησε το αεροσκάφος.

Οι επιβάτες πήραν τις αποσκευές τους μετά από απίστευτη ταλαιπωρία ωρών, ενώ οι επιβάτες με ανταπόκριση για αλλού, ταξίδεψαν χωρίς βαλίτσες.

Όσοι από τους επιβάτες πήγαν στον Πειραιά για να παραλάβουν τις αποσκευές τους κατήγγειλαν ότι τις είχαν τοποθετήσει σε μια γωνιά του πλοίου χωρίς φορτωτική και ότι το μόνο που έκανε η εταιρεία, ήταν να στείλει κάποιον υπάλληλο να τις καταγράψει.

Μεγάλο Σάββατο 2018 – Απογοήτευση για επιβάτες που ήθελαν να κάνουν Ανάσταση στη Μήλο

Το Μεγάλο Σάββατο του 2018, για μια ακόμη φορά, η πτήση της εταιρείας από την Αθήνα, που ήταν προγραμματισμένη να φτάσει αργά το απόγευμα στη Μήλο, τελικά δεν προσγειώθηκε και επέστρεψε στην Αθήνα, προκαλώντας απογοήτευση στους επιβάτες, που είχαν προγραμματίσει να κάνουν Ανάσταση στο κυκλαδίτικο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιλότοι της εταιρείας επικαλέστηκαν προβλήματα με τους ανέμους, ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τις ίδιες ημέρες τα δρομολόγια άλλης αεροπορικής εταιρείας εκτελέστηκαν κανονικά.

19 Δεκεμβρίου 2018 – Πετάξτε με την επόμενη πτήση μας σε… τρεις μέρες

Η 19η Δεκεμβρίου του 2018, ήταν μια μέρα με συνηθισμένες χειμωνιάτικες συνθήκες και κανονική συννεφιά. Στο αεροδρόμιο της Σκύρου πέντε επιβάτες θα πετούσαν για Αθήνα, με αεροσκάφος της Sky Express, το οποίο θα απογειωνόταν στις 12.25 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με όσα οι ίδιοι υποστηρίζουν, αρχικά, ενημερώθηκαν ότι η πτήση θα έχει καθυστέρηση και θα πραγματοποιηθεί στις 14.00 το μεσημέρι. Στις 13.30, αφού είχε γίνει το check in οι επιβάτες πέρασαν στην αίθουσα αναχωρήσεων και στις 13.50 ενημερώθηκαν ότι η πτήση ακυρώνεται λόγω νέφωσης και ότι η επόμενη πτήση ήταν προγραμματισμένη για μετά από τρεις μέρες!

Οι πέντε επιβάτες αφέθηκαν στην τύχη τους στο αεροδρόμιο, χωρίς καμιά μέριμνα από την εταιρεία για το πώς θα φύγουν ή πού θα μείνουν.

6 Φεβρουαρίου 2019 – Τους επιβίβασαν και μετά τους κατέβασαν από το αεροπλάνο γιατί ήταν… υπέρβαρο

Στις 6 Φεβρουαρίου του 2019, πολύωρη ταλαιπωρία περίμενε τους επιβάτες πτήσης της Sky Express από Νάξο για Αθήνα.

Η πτήση ήταν προγραμματισμένη για τις 11:00 το πρωί. Όταν οι 42 επιβάτες μπήκαν στο αεροπλάνο, άκουσαν από τα μεγάφωνα ότι το αεροπλάνο ήταν υπέρβαρο και θα έπρεπε κάποιοι από αυτούς να βγουν και να περιμένουν μια επόμενη, έκτακτη πτήση για να πετάξουν στον προορισμό τους. Στα μεγάφωνα ακούστηκαν τα ονόματα όσων θα έπρεπε να κατέβουν από το αεροπλάνο. Δεκαοκτώ άτομα παρέμειναν στο αεροδρόμιο της Νάξου αναμένοντας το επόμενο αεροπλάνο της εταιρίας για να φύγουν για Αθήνα. Η εταιρεία τους είχε διαβεβαιώσει ότι αυτό θα ερχόταν άμεσα, όμως, σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, το περίμεναν για αρκετή ώρα.

“Ήμασταν στο αεροδρόμιο από τις 10.00 το πρωί και απογειωθήκαμε μετά από πέντε ώρες. Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για την ώρα της αναχώρησής μας” ανέφεραν οι επιβάτες της συγκεκριμένης πτήσης, το μαρτύριο των οποίων δεν έλαβε τέλος με την καθυστέρηση της πτήσης.

Όπως κατήγγειλαν, όταν έφτασαν, επιτέλους, στην Αθήνα, οι αποσκευές τους ήταν άφαντες και χρειάστηκε να περιμένουν πολλή ώρα για να τις παραλάβουν.

“Μας έστελναν από εδώ κι από εκεί για να πάρουμε υποτίθεται τις αποσκευές μας και κανείς δεν ήξερε τίποτα. Μπορεί να ήταν έκτακτη η πτήση αλλά δεν υπήρχε κανένας συντονισμός και καμία ενημέρωση” υποστήριξαν οι συγκεκριμένοι επιβάτες.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here