Που χιονίζει τώρα και ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί – Εικόνα από τα χιονοδρομικά κέντρα


Ο καιρός τις επόμενες μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα. Σε ποιες περιοχές χρειάζονται αλυσίδες. Δείτε live εικόνα από τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας.

Η κακοκαιρία που έπληξε μεγάλο μέρος της χώρας τα προηγούμενα 24ωρα… δυσκόλεψε πολλούς αδειούχους να ταξιδέψουν με πλοία, ωστόσο υπάρχουν κι αυτοί που ετοιμάζονται για χιόνια και τις επόμενες μέρες θα κατακλύσουν τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Προς το παρόν ο καιρός δεν τους έχει κάνει τη χάρη, αλλά υπάρχουν έστω και λίγα σημεία που η χιονόπτωση έχει δημιουργήσει προβλήματα στις μετακινήσεις.

Σύμφωνα όμως με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, τα Χριστούγεννα θα επικρατήσει σε όλη σχεδόν τη χώρα βελτιωμένος καιρός, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση. Οι τοπικά έντονες βροχοπτώσεις και οι σποραδικές καταιγίδες που εκδηλώνονται από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας και επικεντρώνονται στα νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας, αναμένεται βαθμιαία να επεκταθούν σχεδόν στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδας, στις Κυκλάδες, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.


Τα φαινόμενα, που κατά τόπους θα είναι έντονα, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τα δυτικά και νότια ηπειρωτικά έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ενώ στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα θα επιμείνουν έως και τις βραδινές ώρες της Τρίτης. Παράλληλα, πολύ ενισχυμένοι άνεμοι εντάσεων έως οκτώ μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη, ενώ σε περιοχές της Κρήτης και ιδιαίτερα στο Δυτικό Λιβυκό Πέλαγος οι εντάσεις των δυτικών ανέμων θα φτάσουν τοπικά τα εννέα έως δέκα μποφόρ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΤΩΡΑ.Που χιονίζει τώρα

Ο καιρός τώρα live, μέσα από κάμερες στο διαδίκτυο που προσφέρουν μοναδικές εικόνες. Ο καιρός live σε περιοχές όπως το Μέτσοβο, το Νυμφαίο, το Πισοδέρι, το Νεραϊδοχώρι και η ορεινή Ναυπακτία.

http://metsovocam1.forecastweather.gr

http://metsovocam2.forecastweather.gr

http://nymfaiocam2.forecastweather.gr

https://neraidochoricam.forecastweather.gr

http://oreininafpaktia.forecastweather.gr

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, σε μερικά σημεία του οδικού δικτύου σε Καστοριά και Φλώρινα είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ (ΛΟΓΩ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ – ΠΑΓΕΤΟΥ)
ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δ.Α.ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Επ.Ο. Καστοριάς – Φλώρινας από 25ο έως 28ο χλμ., (μέσω Βιτσίου).
Δ.Α.ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Επ.Ο. Φλώρινας – Καστοριάς, από 18ο έως 30ο χλμ., (μέσω Βιτσίου).

Προβλήματα όμως υπάρχουν σε σημεία του οδικού δικτύου και λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε τα τελευταία 24ωρα τη χώρα.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ – ΔΥΣΧΕΡΕΙΕΣ (ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ & ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ–ΑΝΕΜΩΝ)
ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
Δ.Α.ΡΟΔΟΠΗΣ
– Ισόπεδες διαβάσεις Ιρλανδικού τύπου:
1) Μωσαϊκού 2) Αγίας Μαρίνας Ιμέρου.
Δ.Α.ΚΑΒΑΛΑΣ
Τμήμα της οδού Χρυσ. Σμύρνης, στην Καβάλα.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δ.Α.ΠΕΛΛΑΣ
Επ.Ο. Τ.Κ. Κερασιάς – Χ/Κ Βόρα.
Δ.Α.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Επ.Ο. Πολυγύρου-Ιερισσού, από 31ο χλμ., θέση «Πλατανόρεμα».
Παραλιακή οδός οικισμού «Γαλήνη» Νέας Καλλικράτειας.
Διασταύρωση Βαρβάρας Ολυμπιάδας, προς Ολυμπιάδα, από 8,1ο χλμ έως 11,7ο χλμ.
Παραλιακή οδός Νικήτης (ανώνυμη δημοτική) στο ύψος του συγκροτήματος «ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑ» (προ camping Αγίου Γεωργίου).
Δ.Α.ΗΜΑΘΙΑΣ
Επ. Ο. Κορυφής – Λιανοβεργίου από την έξοδο του οικισμού Λιανοβεργίου έως την είσοδο οικισμού Κορυφής.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ.Α.ΗΛΕΙΑΣ
Δημοτική οδός Αλφειούσας-Χ.Α.Δ.Α. «Λίμνες».
Παραποτάμια οδός από το ύψος της Παπαδούς έως την γέφυρα στα Άσπρα Σπίτια.
Επ.Ο. Λατζοϊου – Νεράιδας από τη Γέφυρα Γραμματικού έως και την είσοδο της Τ.Κ. Νεράιδας.
Επ.Ο. 17 μεταξύ των Τ.Κ Χελιδονίου και Τ.Κ. Κρυονερίου.
Επ.Ο. Πύργου-Βροχίτσας, Δ.Δ. Αμπελώνα Ηλείας, μεταξύ συνοικισμού Κουζούλι με Τ.Κ. Βροχίτσας, (φθορές σε παλαιό γεφύρι).
Επ.Ο. Mουζάκι-Καράτουλα.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ
Δ.Α.ΑΡΤΑΣ
Επ. Ο. Κομποτίου – ΚόπρεναςΧρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει τους οδηγούς, σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου απαιτείται η χρήση τους.  Ως γνωστό, τα οχήματα δεν μπορούν να κινηθούν σε ολισθηρό οδόστρωμα, καθώς οι τροχοί γλιστρούν πάνω στη λεία επιφάνεια. Σχετικά με τη χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι :

Όσο περισσότερη επιφάνεια του πέλματος του τροχού καλύπτεται με αλυσίδα, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση, καθώς η επιφάνεια του τροχού που πλέον έχει αποκτήσει τα εξογκώματα της αντιολισθητικής αλυσίδας μπορεί να «πιάσει» στο χιόνι ή τον πάγο και να κινήσει το όχημα. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν το όχημα κινείται σε καθαρό οδόστρωμα, καθώς προκαλούν φθορές τόσο στα ελαστικά, όσο και στο οδόστρωμα.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς. Κατά τη χρήση των, οι κινήσεις του οδηγού πρέπει να είναι απαλές διότι μπορεί οι κινητήριοι τροχοί να έχουν μεγαλύτερη πρόσφυση, ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει με τους υπόλοιπους τροχούς.

Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 με 30 χλμ/ ανά ώρα. Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης που διαθέτουν.

Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες». Σε κάθε περίπτωση οι οδηγοί οφείλουν να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων και να διατηρούν τη ψυχραιμία τους. Η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμμαχος σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία επισημαίνει για τους πεζούς: Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι. Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν. Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ