Υπουργικό: Τέλος με νόμο οι πορείες «σκορποχώρι»


Όλο το νομοσχέδιο για τις πορείες και πως θα γίνονται από εδώ και στο εξής. Μήνυμα Μητσοτάκη από το Υπουργικό: «Η κοινωνία στηρίζει τις πολιτικές μας». Τι ειπώθηκε για πορείες, επίδομα γέννησης, ελληνοτουρκικά και την υπογραφή του EastMed.

Πλούσια ήταν η ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια να ενημερώνει αρχικά τα μέλη του για τις εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο και για τις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες σε Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο. Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ως «πολύ θετική» την εξέλιξη με τον αγωγό EastMed και την επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας, καθώς εκτιμούν πως πρόκειται για ένα έργο που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, τονίζουν ότι «θ’ ακολουθήσουν κι άλλες πρωτοβουλίες από ελληνικής πλευράς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε, μάλιστα, απόλυτα ευθυγραμμισμένος με το πνεύμα των ημερών κι έκανε ένα χριστουγεννιάτικο δώρο σε όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. «Μπορεί τώρα πια να υπάρχει το πρόγραμμα ΜΑΖΙ που πρέπει να γράφονται όλα, ωστόσο τίποτα δεν υποκαθιστά το παραδοσιακό μπλοκάκι», είπε, και χάρισε στους υπουργούς του σημειωματάρια με τα αρχικά γράμματα καθενός στο εξώφυλλο.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις πορείες, ο πρωθυπουργός τόνισε στην εισήγησή του ότι «πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία με το βασικό μήνυμα ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος με 50 άτομα» και διερωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι ο στόχος των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Αν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία τυγχάνει στήριξης και πέραν των πολιτικών δυνάμεων της ΝΔ. Πάνω απ’ όλα, η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές και γι’ αυτό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορά το σεβασμό στον δημόσιο χώρο».

Click4More Πορείες: Νέος νόμος για μην “νεκρώνει” η Αθήνα! Όλες οι λεπτομέρειες

Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό μέρισμα, επιβεβαιώθηκαν όσα είχε προαναγγείλει στο newsit.gr ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας για 300.000 νοικοκυριά και περισσότερους από 1.000.000 ωφελούμενους δικαιούχους, ενώ ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε το σχέδιο νόμου για το επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ ανά παιδί. Για το επίδομα τίθεται εισοδηματικό όριο 70.000 ευρώ, ενώ αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για το δημογραφικό, το οποίο συμπληρώνεται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς κι άλλα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός ζήτησε, επίσης, κάθε παροχή που αφορά την οικογένεια ή νέο παιδί που γεννιέται να πιστώνεται αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, μέσα από τις διαδικασίες ψηφιοποίησης που προχωρούν με ευθύνη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.Τι προβλέπει αναλυτικά το νομοσχέδιο για τις πορείες

Το νομοσχέδιο, το οποίο είναι της αρμοδιότητας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ως βάση του το αντίστοιχο κείμενο σχεδίου νόμου που είχαν καταρτίσει το 2012 καθηγητές Συνταγματικού και Διεθνούς Δικαίου (Αλιβιζάτος, Μανιτάκης, Κτιστάκις), έπειτα από αίτημα του τότε δημάρχου της Αθήνας, Γιώργου Καμίνη, ενώ της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής προήδρευσε ο επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Μιχαήλ Βροντάκης. Αντίστοιχη πρωτοβουλία για τον περιορισμό των μικρών σε όγκο διαδηλώσεων ανέλαβε ένα χρόνο αργότερα και ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας.

Βασική αρχή του νομοσχεδίου είναι πως θα αποφεύγεται η κατάληψη δρόμων και πεζοδρομίων από ολιγομελείς ομάδες διαδηλωτών. Έτσι, θα καθορίζονται συγκεκριμένα ποσοτικά μεγέθη για τους χώρους που θα καταλαμβάνουν οι διαδηλωτές. Για παράδειγμα, μια πορεία μερικών δεκάδων ατόμων θα μπορεί να γίνεται είτε στο πεζοδρόμιο είτε σε μία μόνο λωρίδα κυκλοφορίας, ούτως ώστε να μη διακόπτεται πλήρως η κυκλοφορία σε κεντρικούς δρόμους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης, εξάλλου, θα παρίσταται εισαγγελέας, ο οποίος θα εξασφαλίζει την τήρηση της νομοθεσίας. Ο εισαγγελέας θα έχει τη δυνατότητα να υποδεικνύει εναλλακτικές διαδρομές σε περίπτωση που οι διαδηλωτές δεν υπακούσουν στις οδηγίες του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, αλλά κυρίως θα είναι αυτός που θα κρίνει τα αριθμητικά δεδομένα – ακόμη κι αν υπάρχει διαφορετική εκτίμηση της Αστυνομίας – προκειμένου οι διαδηλωτές να καταλαμβάνουν το τμήμα του δρόμου που τους αναλογεί.

Το νομοσχέδιο θα ορίζει, επίσης, ότι οι διοργανωτές μιας διαδήλωσης θα πρέπει να υποδεικνύουν εκ των προτέρων στην ΕΛΑΣ τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν, ούτως ώστε να υπάρχει η ανάλογη αστυνόμευση και έγκαιρες προβλέψεις για την κυκλοφορία στους δρόμους. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες υποδομές, όπως οι ηλεκτρονικές πινακίδες σε κεντρικούς οδικούς άξονες, προκειμένου να ενημερώνονται έγκαιρα οι οδηγοί για τους κλειστούς δρόμους και εναλλακτικές διαδρομές.

Τέλος, αυτονόητο είναι πως κριτήριο για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται οι διαδηλώσεις είναι η συμπεριφορά των διαδηλωτών, καθώς σε περίπτωση βιαιοπραγιών, βανδαλισμών κτλ. αίρεται αυτομάτως η συνταγματική προστασία του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και θα επεμβαίνει η Αστυνομία με σκοπό την τήρηση της τάξης.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ