Τουρκία: Αποδοκιμάζει τις αποφάσεις για την δολοφονία Κασόγκι

Αρνητικά σχολίασε η Τουρκία τις αποφάσεις σαουδαραβικού δικαστηρίου σε βάρος των υπόπτων της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την Τουρκία, οι αποφάσεις του Ριάντ για την υπόθεση Κασόγκι απέχουν “μακράν” από το να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Οι αποφάσεις του δικαστηρίου, το οποίο καταδίκασε πέντε άτομα σε θάνατο αλλά αθώωσε δύο από τους βασικούς υπόπτους, απέχουν “μακράν από τις προσδοκίες της χώρας μας και της διεθνούς κοινότητας για να διαλευκανθούν όλες οι πλευρές της δολοφονίας αυτής και για την απόδοση δικαιοσύνης”, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, συνεργάτης της Washington Post, δολοφονήθηκε σε ηλικία 59 ετών, τον Οκτώβριο του 2018, κατά τη διάρκειας μιας επιχείρησης που βύθισε τη Σαουδική Αραβία σε μια από τις χειρότερες διπλωματικές της κρίσεις και αμαύρωσε την εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι ήταν ο εντολέας της δολοφονίας.Τουρκία: Το χρονικό της αποτρόπαιης δολοφονίας Κασόγκι

Επικριτής του σαουδαραβικού καθεστώτος, του οποίου άλλοτε ήταν προσκείμενος, ο δημοσιογράφος στραγγαλίστηκε και το σώμα του τεμαχίστηκε από 15μελή ομάδα που ταξίδεψε από το Ριάντ για να φτάσει στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους. Εναπομείναντα μέλη του σώματος του Κασόγκι δεν βρέθηκαν ποτέ.

Μετά τις διάφορες εκδοχές της δολοφονίας που έδωσαν, οι αρχές του Ριάντ κατέληξαν να την παραδεχτούν, δηλώνοντας ωστόσο ότι ο φόνος διαπράχθηκε από Σαουδάραβες πράκτορες που έδρασαν μόνοι και χωρίς άνωθεν εντολή.

Πέντε Σαουδάραβες που διώκονταν για τη δολοφονία καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο του Ριάντ, ανακοίνωσε σήμερα ο Σαουδάραβας εισαγγελέας.

Ο Σαούντ αλ – Καχτάνι, στενός συνεργάτης του πρίγκιπα διαδόχου απαλλάχθηκε των κατηγοριών, ενώ ο πρώην υπ΄αριθμόν 2 των υπηρεσιών πληροφοριών, στρατηγός Άχμεντ αλ – Ασίρι αθωώθηκε. Οι δύο άνδρες θεωρούνταν ωστόσο ως οι βασικοί ύποπτοι της δολοφονίας.

Η τύχη του πτώματος του Κασόγκι, η ταυτοποίηση των υποκινητών της δολοφονίας και ενδεχόμενων τοπικών συνεργατών είναι ερωτήματα που μένουν αναπάντητα και αυτό αποτελεί θεμελιώδες μειονέκτημα για την απόδοση δικαιοσύνης”, πρόσθεσε το τουρκικό υπουργείο.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here