Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν 196 ευρώ αύξηση – Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά

Αυξήσεις αναμένεται να δουν πολλοί συνταξιούχοι μέσα στο 2020.

Το νέο ασφαλιστικό φέρνει αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου και συνακόλουθα αυξήσεις για αρκετές κατηγορίες συνταξιούχων. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Open TV και του Έθνους Σπύρο Δημητρέλη, με το νέο έτος έρχονται αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

Οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις αφορούν νέους συνταξιούχους. Δηλαδή όσους συνταξιοδοτήθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου και είχαν τιμωρηθεί με χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με 35 χρόνια ασφάλιση που λαμβάνει σήμερα 722 ευρώ θα δει τη σύνταξή του να ανεβαίνει στα 785 ευρώ. Παράλληλα νέος συνταξιούχος με 40 χρόνια ασφάλισης που λαμβάνει σήμερα 1025 ευρώ θα δει τη σύνταξή του να ανεβαίνει στα 1150 ευρώ.

Στόχος των νέων παρεμβάσεων είναι να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών – παροχών και να αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις που είχαν δημιουργηθεί. Η αφετηρία από την οποία θα τεθούν σε ισχύ οι αυξήσεις είναι η 4η Οκτωβρίου 2019, γεγονός που σημαίνει ότι μαζί με τις αυξημένες συντάξεις που θα καταβληθούν μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού θα χορηγηθούν και αναδρομικά.

Όσον αφορά στις επικουρικές θα δουν και αυτές αυξήσεις. Κατά μέσο όρο θα κυμαίνονται στα 100 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάνουν στα 196 ευρώ. Πρόκειται για τις επικουρικές που είχαν υποστεί μείωση λόγω του ορίου των 1.300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής.

Δείτε αναλυτικά το βίντεο με τα παραδείγματα:

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here