Σλοβενία: Μία ρομαντική ιστορία πίσω από το γλυκό «σημείο αναφοράς»


Όπως η Βιέννη έχει το γνωστό «Ζάχερ Τόρτε» και το Σάλτσμπουργκ τις πραλίνες Μότσαρτ, η Λιουμπλιάνα στη Σλοβενία έχει, επίσης, το δικό της γλυκό «σήμα κατατεθέν».

Αν και δεν έχει κάποιο ευφάνταστο όνομα, το σοκολατένιο αυτό κέικ στη Σλοβενία, είναι ιδανικό για ειδικές περιπτώσεις, αλλά και για καθημερινό επιδόρπιο έπειτα από το μεσημεριανό γεύμα, φαίνεται πως κατέχει ξεχωριστή θέση και για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Πλούσιο σε υφή και αρώματα, νόστιμο, το κέικ της Λιουμπλιάνα είναι μια πραγματική απόλαυση, τονίζουν επισκέπτες της πόλης που το έχουν γευθεί. Πρόκειται, σύμφωνα με ζαχαροπλάστες που κρατούν “επτασφράγιστο μυστικό” τον τρόπο παρασκευής του, για ένα “μείγμα” κουζίνας που δείχνει τη διαχρονία της γαστρονομικής κληρονομιάς της χώρας.

Το κέικ της Λιουμπλιάνα δεν μοιάζει με κανένα άλλο, επισημαίνει ο Οργανισμός τουρισμού της Σλοβενίας και προστίθεται ότι περιέχει σοκολάτα, φαγότυρο, σύκα, κάστανα, γλυκιά κολοκύθα και μέλι. Το κέικ δεν περιέχει συντηρητικά και τεχνητά γλυκαντικά και συνήθως είναι διακοσμημένο με σπόρους κολοκύθας, που του δίνουν μια γήινη εμφάνιση.

Πέρα όμως από τη γευστική απόλαυση, το κέικ “κρύβει” και μια ρομαντική ιστορία. Ο θρύλος λέει ότι ένας μάγειρας προσπάθησε να κερδίσει την καρδιά μιας όμορφης κοπέλας που ζούσε σε κάστρο στη Λιουμπλιάνα. Ο πατέρας της, άρχοντας της περιοχής, δεν ήθελε τίποτα άλλο εκτός από το καλύτερο από την κόρη του. Γι’ αυτό τον λόγο αποφάσισε ότι θα κάνει έναν “διαγωνισμό” για να αποφασίσει ποιος τελικά θα είναι αυτός που θα παντρευτεί την μονάκριβή του κόρη.

Έτσι, είπε ότι αυτός που μπορεί να παρασκευάσει το πιο γευστικό γλυκό θα είναι ο άνδρας που θα την παντρευτεί. Ο δημιουργικός μάγειρας και η όμορφη κοπέλα τελικά παντρεύτηκαν και το κέικ της Λιουμπλιάνα “γεννήθηκε” από μία ιστορία αγάπης που μένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ