Αρχαιοκάπηλος ήθελε να πουλήσει 500.000€ κεφάλι Κούρου μοναδικής αρχαιολογικής αξίας


Αρχαιοκάπηλος είχε στα χέρια του κεφάλι Κούρου μοναδικής αρχαιολογικής αξίας. Το είχε κρύψει ανάμεσα σε πέτρες σε αγροτικό δρόμο! Έψαχνε αγοραστή για να πουλήσει τον Κούρο αλλά τελικά βρήκε την… ασφάλεια Αττικής.

Πρωτοφανής υπόθεση αρχαιοκαπηλίας εξιχνιάστηκε από την ασφάλεια Αττικής. Αρχαιοκάπηλος είχε στην κατοχή του ένα μοναδικής αρχαιολογικής αξίας έργο, μια αρχαία κεφαλή Κούρου από τον 6ο π.Χ. αιώνα, και προσπαθούσε να την πουλήσει έναντι μισού εκατομμυρίου ευρώ!

Η κεφαλή Κούρου, μεγαλύτερη του φυσικού μεγέθους (40 εκ.), με σωζόμενο τμήμα λαιμού, με αστραγαλωτή κόμμωση, από ασβεστόλιθο ή πωρόλιθο, προερχόμενη από αρχαίο επαρχιακό εργαστήριο, εντοπίστηκε από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Το αρχαίο μνημείο αρχαϊκής εποχής (6ου αιώνα π.Χ.), είναι ιδιαίτερα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.

Άγνωστο πως είχε «πέσει» στα χέρια Έλληνα, ο οποίος συνελήφθη χθες (23.12.2019) στη Νεμέα Κορίνθου. Μάλιστα, ο συλληφθείς είχε κρύψει το κεφάλι του Κούρου ανάμεσα σε πέτρες, σε επαρχιακό δρόμο!

Στόχος του, όπως προέκυψε από την έρευνα, ήταν να βρει αγοραστή, τον οποίο και αναζητούσε, για να του πουλήσει το μοναδικής αξίας αρχαίο μνημείο έναντι 500.000 ευρώ!

Αντί για αγοραστή, όμως, βρήκε την… ασφάλεια Αττικής και συνελήφθη.

Η αρχαιότητα κατασχέθηκε και η Προϊσταμένη του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έκρινε πως εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων.

Η κεφαλή Κούρου θα παραδοθεί στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ