Η αφαίρεση της σκωληκοειδίτιδας σε μικρή ηλικία έχει ένα σημαντικό όφελος


Ένα πολύ σημαντικό εύρημα για τη σκωληκοειδίτιδα έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες. Οι ερευνητές βρήκαν σύνδεση ανάμεσα στην αφαίρεση της σκωληκοειδίτιδας και στο Πάρκινσον.
Τα ευρήματα των Αμερικανών επιστημόνων δείχνουν πως το Πάρκινσον, μπορεί να εμφανίζεται στον εγκέφαλο, ωστόσο, μάλλον ξεκινά απ’ το πεπτικό σύστημα και συγκεκριμένα απ’ το έντερο. Πώς συνδέεται μ’ αυτό η αφαίρεση της σκωληκοειδίτιδας;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σκωληκοειδίτιδα περιέχει μια ουσία που καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Van Andel στο Μίσιγκαν, εξέτασαν στοιχεία για 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους για πάνω από 50 χρόνια.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η ομάδα επέλεξε να επικεντρωθεί σε άτομα που είχαν κάνει αφαίρεση της σκωληκοειδίτιδας τουλάχιστον 30 χρόνια πριν διαγνωσθούν με τη νόσο του Πάρκινσον, επειδή η φάση του πρώιμου σταδίου του Πάρκινσον μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες πριν από την ακριβή διάγνωση.

Η έρευνα διαπίστωσε πως ο κίνδυνος εμφάνισης της νευροεκφυλιστικής ασθένειας ήταν κατά 20% μικρότερος στους ανθρώπους, που είχαν αφαιρέσει την σκωληκοειδίτιδα.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ηλικία έναρξης του Πάρκινσον καθυστέρησε κατά 3,6 χρόνια σε εκείνους που είχαν υποβληθεί σε σκωληκοειδεκτομή σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν.

Η ανάλυση του περιεχομένου των σκωληκοειδών αποφύσεων έδειξε ότι περιείχαν την ίδια τοξική πρωτεΐνη -που ονομάζεται άλφα συνουκλεΐνη- που βρίσκεται στους εγκεφάλους των ασθενών με νόσο του Πάρκινσον.

Εννοείται πως η νόσος δεν κρύβεται μόνο εκεί, διότι αν ήταν έτσι η αφαίρεσή της θα απέτρεπε την εμφάνιση του Πάρκινσον. Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα έντερα ευνοούν την αναπαραγωγή της πρωτεΐνης, η οποία, στη συνέχεια, φθάνει μέχρι τον εγκέφαλο.

Η Dr Viviane Labrie, μια απ’ τις ερευνήτριες, δήλωσε, πάντως, πως οι άνθρωποι δεν πρέπει να βιάζονται να αφαιρέσουν την σκωλικοειδίτιδα.

Δεν υποστηρίζουμε αυτήν την επέμβαση ως μορφή προστασίας από τη νόσο του Πάρκινσον. Θα ήταν πολύ πιο σοφό να ελέγξουμε ή να περιορίσουμε την ποσότητα της άλφα συνουκλεΐνης

Πάντως, το σκεπτικό ότι το έντερο εμπλέκεται στο Πάρκινσον είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον διότι οι ασθενείς συχνά αναφέρουν πεπτικές διαταραχές.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ