Τουρκία: Χάρτες με όλες τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο


Χάρτες με τις ζώνες θαλάσσιων δικαιοδοσιών που έχει κηρύξει ή διεκδικεί η Τουρκία, δημοσίευσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων.

Οι χάρτες – πρόκληση περιλαμβάνονται σε έκθεση που δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, όπου οι θαλάσσιες διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου χαρακτηρίζονται ως “μαξιμαλιστικές” και “παράνομες”.

Ταυτόχρονα, αυτό αποτελεί και παραδοχή εκ μέρους της Άγκυρας πως δεν αναγνωρίζει την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και του Καστελόριζου.

Το κείμενο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών φέρει τη σφραγίδα του αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλίας – Αεροπορίας – Συνόρων, του πρέσβη Τσαγατάι Ερτζιγιές, με τις ζώνες θαλάσσιων δικαιοδοσιών που έχει κηρύξει ή διεκδικεί η γείτονα χώρα.

Δείτε τους χάρτες: xartes_Tourkia_
Reuters για EastMed: Η Ελλάδα θέλει να γίνει σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη

Υπενθυμίζεται πως σε εκτενές ρεπορτάζ για τον EastMed από το πρακτορείο Reuters σημειωνόταν πως με τον αγωγό η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη.

Στο δημοσίευμα αναφερόταν πως Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ προωθούν την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.Reuters για EastMed: Η Ελλάδα θέλει να γίνει σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την ΕυρώπηReuters για EastMed: Η Ελλάδα θέλει να γίνει σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη“Μπλόκο” και επίσημα στον Ερντογάν! “Πέφτουν” οι υπογραφές στην Αθήνα!

Το newsit.gr σας είχε… προϊδεάσει, ωστόσο πλέον είναι και επίσημο! Στις 2 Ιανουαρίου του 2020 θα υπογραφεί στην Αθήνα η Διακρατική Συμφωνία από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για τον ενεργειακό αγωγό EastMed!

Η Συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία.

Να υπενθυμίσουμε εδώ πως το Σάββατο 21.12.2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον οποίο και συζήτησαν την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων.Τι θα προβλέπει η συμφωνία για τον αγωγό EastMed

Το κυπριακό κανάλι SigmaLive, μετέδιδε για τις υπογραφές στη διακρατική συμφωνία που θα μπουν αρχές του χρόνου τα εξής: “Πρόκειται για ένα μεγαλεπίβολο έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, το οποίο θα αποτελέσει την συλλογική απάντηση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας στην τουρκική βουλιμία και τις παράνομες συμφωνίες της με τη Λιβύη”. Κι αυτό, γιατί “με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, που θα έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στέλνουν το μνημόνιο Ερντογάν στον κάλαθο των αχρήστων”.

Στη συμφωνία καθορίζονται ζώνες δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, ενώ εξασφαλίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ