Χριστούγεννα 1937: Ο τερματοφύλακας που… περίμενε στην ομίχλη


Μια απίστευτη παλαιά ιστορία από κάποια Χριστούγεννα στα αγγλικά γήπεδα, ανασύρει στην επιφάνεια το ESPN.

Σαν σήμερα, λοιπόν, στην περίφημη “Boxing Day”, μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα του 1937, η Τσέλσι υποδεχόταν την Τσάρλτον στο “Στάμφορντ Μπριτζ”.

Νωρίτερα εκείνη την ημέρα, ένα πυκνό πέπλο ομίχλης είχε καλύψει το νησί, οδηγώντας πολλά ματς σε αναβολή. Αντίθετα, ο διαιτητής της αναμέτρησης των Λονδρέζων με την Τσάρλτον, έκρινε ότι ο αγώνας μπορούσε να διεξαχθεί και έδωσε εντολή να ξεκινήσει.

Κάποια στιγμή, ωστόσο, αναγκάστηκε να το διακόψει για λίγα λεπτά, προτού δώσει εντολή να συνεχιστεί εκ νέου.

Καθώς κυλούσε ο χρόνος και με το σκορ στο 1 – 1, ο τερματοφύλακας των φιλοξενούμενων, Σαμ Μπάρτραμ, δεν έβλεπε… δράση μπροστά στην εστία του. Στην πραγματικότητα, η ομίχλη είχε σκεπάσει εντελώς το γήπεδο και η ορατότητα ήταν μηδέν!

Αν και είχαν περάσει αρκετά λεπτά από την τελευταία φάση στον αγώνα, ο γκολκίπερ της Τσάρλτον δεν προβληματίστηκε, ούτε καν από το γεγονός ότι δεν άκουγε φωνές από την εξέδρα. Ξαφνικά, διέκρινε αμυδρά μία φιγούρα να τον πλησιάζει. Ετοιμάστηκε να επέμβει αν χρειαστεί για να αποκρούσει.

Ωστόσο, έμεινε έκπληκτος, όταν είδε ότι ο άνδρας που πήγαινε προς το μέρος του, ήταν αστυνομικός.

“Τι στο καλό κάνεις εσύ εδώ;”, ρώτησε ο Μπάρτραμ. “Φίλε μου, το παιχνίδι έχει διακοπεί εδώ και 15 λεπτά. Δεν υπάρχει κανείς άλλος στο άδειο αυτό γήπεδο. Μόνο εσύ”, ήταν η απάντηση του αστυνομικού…

Λίγο αργότερα, ο Μπάρτραμ βρισκόταν στα αποδυτήρια, όπου γνώριζε την… αποθέωση και τα πειράγματα των συμπαικτών του, έχοντας, μόλις, δημιουργήσει μία ιστορία που θα έμενε ανεξίτηλα γραμμένη στα highligths του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Όπως εξομολογήθηκε αργότερα, δεν είχε ακούσει καν το σφύριγμα του διαιτητή, που διέκοψε οριστικά το ματς και έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια…

Η φιγούρα του κοκκινομάλλη γκολκίπερ με τα γάντια να παραμένει μόνος του κάτω από τα δοκάρια σε στάση επαγρύπνησης δεν θα ξεχαστεί ποτέ από τους φιλάθλους, κυρίως τους Βρετανούς.

Ο Μπάρτραμ έφυγε από τη ζωή το 1981, αλλά το άγαλμά του βρίσκεται στην κεντρική είσοδο του “Βάλεϊ”, έδρας της Τσάρλτον, ως ο αιώνιος φύλακας άγγελος της απαραβίαστης εστίας της.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ