Γαλλία: Χριστούγεννα… σε απεργιακό κλίμα

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν σταμάτησαν για χάρη των Χριστουγέννων και ήδη εισέρχονται στην τέταρτη εβδομάδα τους.

Η ημέρα των Χριστουγέννων ήταν η 21η ημέρα απεργίας στα μέσα μεταφοράς, με τα τρένα και το μετρό στο Παρίσι να λειτουργούν στο ρελαντί ή και καθόλου.

Σήμερα Πέμπτη (26/12), τα προβλήματα στην κυκλοφορία θα παραμείνουν έντονα με ένα τρένο υψηλής ταχύτητας (TGV) στα δύο να εκτελεί δρομολόγια και πέντε γραμμές του μετρό εκ των 16 συνολικά να λειτουργούν στη γαλλική πρωτεύουσα.

Οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει να εφαρμόσει ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν στοχεύουν να συγχωνεύσουν σε ένα «καθολικό» σύστημα τα 42 υφιστάμενα συνταξιοδοτικά καθεστώτα και κυρίως να καταργήσουν τα «ειδικά καθεστώτα», όπως εκείνα του RATP (παρισινό μετρό) και του SNCF (σιδηρόδρομοι), που επιτρέπουν στους εργαζόμενούς τους να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα.

Ορισμένοι απεργοί μπόρεσαν να περάσουν τα Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους: «υπό κανονικές συνθήκες, δεν γιορτάζαμε ποτέ τις δύο γιορτές» στο τέλος του έτους, εξηγεί ο Ραφί Καγιά, οδηγός τρένου και συνδικαλιστής, που παρέστη σε ένα «γεύμα των απεργών» που οργανώθηκε στο σταθμό Γκαρ ντε Λιόν στο Παρίσι.

Επόμενη σημαντική ημέρα για τους απεργούς: το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, με τη διοργάνωση μιας ημέρας αποκεντρωμένων κινητοποιήσεων σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here