Ιταλία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Παιδείας


Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Παιδείας της Ιταλίας, Λορέντσο Φιοραμόντι.

Ο Φιοραμόντι, παραιτήθηκε καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τα κονδύλια αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ που επέμενε ότι χρειαζόταν να διατεθούν, ώστε να βελτιωθούν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας, όπως τόνισε στο Reuters.

Η παραίτηση του Φιοραμόντι χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση συμμαχίας, που μοιάζει να τρεκλίζει, καθώς τα κόμματα που έχουν συγκροτήσει διαφωνούν για μια σειρά ζητημάτων, από τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, ως τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων.

Υπογραμμίζει επίσης την εσωτερική σύγκρουση στο Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό»), την παράταξη του Φιοραμόντι, που προσπαθεί να ανασυνταχθεί εν μέσω της εκδήλωσης γενικευμένης δυσαρέσκειας προς τον επικεφαλής του Λουίτζι ντι Μάγιο. Ο Φιοραμόντι δήλωσε στο Reuters ότι υπέβαλε την «αμετάκλητη παραίτησή του» στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, την 23η Δεκεμβρίου.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων, που εντάχθηκε ως ο μείζων εταίρος σε δύο κυβερνητικές συμμαχίες μετά τις εθνικές εκλογές του 2018, δυσκολεύεται να ξεπεράσει τις εσωτερικές του διενέξεις και υφίσταται θεαματική πτώση στις δημοσκοπήσεις, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση την επιβίωση της κυβέρνησης που σχηματίστηκε στα τέλη του καλοκαιριού.

Το M5S εξασφάλισε το 34% των ψήφων στις εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάρτιο του 2018, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο της πλησιέστερης αντίπαλης παράταξης, αλλά τον Νοέμβριο, το ποσοστό του στις δημοσκοπήσεις είχε πέσει στο μισό και η τάση ήταν καθοδική. Ο Ντι Μάιο, υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι όσοι μιλούν ανώνυμα στον Τύπο και εκφράζουν αντιρρήσεις για την πορεία του κόμματος έχουν ελατήριο τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και πρέπει να αποχωρήσουν από την παράταξη.

Η έλλειψη πειθαρχίας στις τάξεις του Κινήματος Πέντε Αστέρων χαρακτηρίζεται εξαρχής κίνδυνος για την κυβέρνηση συμμαχίας με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και μικρότερα κεντρώα και κεντροαριστερά σχήματα καθώς αμφισβητείται συνεχώς η κυβερνητική συνοχή και δεν βοηθάει το γεγονός ότι ο 33χρονος Ντι Μάιο προσπαθεί να ανακτήσει μέρος της χαμένης δημοτικότητας του M5S υπαγορεύοντας την κυβερνητική πολιτική.

Ορισμένοι αναλυτές, όπως ο Φραντσέσκο Γκαλιέτι της εταιρείας συμβούλων Policy Sonar, προεξοφλούν ότι η κυβέρνηση συμμαχίας οδεύει σε πτώση ως την άνοιξη, καθώς το ενοποιητικό της στοιχείο ήταν να μείνει η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι εκτός εξουσίας, αλλά πέραν αυτού τα κόμματά της χωρίζουν πολλά περισσότερα από όσα τα ενώνουν, ενώ η συνεργασία του M5S με το PD, κόμμα του «κατεστημένου» που υποτίθεται ότι αντιμάχεται, αναμένεται πως θα προκαλέσει βαριές απώλειες για το Κίνημα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ