Αφγανιστάν: Ταλιμπάν απήγαγαν 27 μέλη κινήματος ειρήνης

Μαχητές των Ταλιμπάν απήγαγαν 27 μέλη κινήματος ειρήνης καθώς κινούνταν με αυτοκίνητο στην επαρχία Φαρά του δυτικού Αφγανιστάν, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι και ακτιβιστές την ημέρα των Χριστουγέννων.

Ο Μασούντ Μπαχταουάρ, αντικυβερνήτης της επαρχίας Φαρά, δήλωσε ότι οι ακτιβιστές κινούνταν με έξι αυτοκίνητα από την επαρχία Χεράτ προς τη γειτονική Φαρά όταν τους σταμάτησαν οι Ταλιμπάν και τους οδήγησαν σε άγνωστη τοποθεσία.

Ο Μπισμιλά Ουαταντούστ, μέλος της οργάνωσης στην οποία ανήκουν οι απαχθέντες, εξήγησε ότι σχεδίαζαν να πάνε σε διάφορες περιοχές της Φαρά για να απευθύνουν έκκληση να υπάρξει ειρήνη και να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στο Αφγανιστάν.

Η οργάνωση Λαϊκό Κίνημα Ειρήνης δημιουργήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολύνεκρες επιθέσεις, μετά την ανατίναξη αυτοκινήτου-βόμβας σε στάδιο στη νότια επαρχία Χελμάντ πέρυσι, όταν σκοτώθηκαν 17 άμαχοι και τραυματίστηκαν άλλοι 50.

Οι Ταλιμπάν, που μάχονται εναντίον της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης στην Καμπούλ, ελέγχουν σήμερα περισσότερα εδάφη από οποτεδήποτε άλλοτε μετά την ανατροπή του καθεστώτος τους από δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2001. Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης για να σχολιάσει την είδηση της απαγωγής.

Από πέρυσι, οι ακτιβιστές έχουν επισκεφθεί διάφορες περι0χές του Αφγανιστάν, συχνά περνώντας από εδάφη υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, προκειμένου να απευθύνουν έκκληση να υπάρξει κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στους ισλαμιστές αντάρτες και τις δυνάμεις της κυβέρνησης.

Οι Ταλιμπάν έχουν κατηγορήσει το κίνημα αυτό ότι χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση. Το Λαϊκό Κίνημα Ειρήνης το αρνείται.

Δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί άμαχοι, στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας και τουλάχιστον 2.400 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, που συνεχίζεται από το 2001.

Η Ουάσινγκτον εντείνει τις προσπάθειές της για την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης με τους Ταλιμπάν, που θα της επιτρέψει να αποσύρει χιλιάδες στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια από μέρους των ισλαμιστών ανταρτών.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ