Κοινωνικό μέρισμα: Έως τα μεσάνυχτα οι αιτήσεις – Μέχρι στιγμής 265.000 έχουν εγκριθεί


Κοινωνικό μέρισμα 2019: Για λίγες ώρες ακόμη, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση οι ενδιαφερόμενοι.

Απόψε τα μεσάνυχτα κλείνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα koinonikomerisma.gr.

Μέχρι στιγμής, 265.000 αιτήσεις έχουν εγκριθεί, σύμφωνα με την ΕΡΤ1. Ερώτημα παραμένει εάν θα συμπληρωθεί τελικά ο αριθμός των 307.000 εγκρίσεων, όπως ήταν η πρόβλεψη της κυβέρνησης.

Το τελικό προς διανομή ποσό αναμένεται να ξεπεράσει τα 215 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ο τελικός αριθμός των ωφελουμένων αναμένεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Τα χρήματα του κοινωνικού μερίσματος αναμένεται να δοθούν την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, όπως αποκάλυψε στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Με τη διεύρυνση των δικαιούχων του μερίσματος, η κυβέρνηση αποσκοπεί να κάμψει τις αντιδράσεις, από όσους εξαιρέθηκαν της ενίσχυσης. Να σημειωθεί ότι έως τις 15 Ιανουαρίου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αιτήματος ένστασης από τη σελίδα της αίτησης, σε περίπτωση μη-έγκρισης.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που δεν εγκρίθηκαν λόγω ΙΒΑΝ και έχουν ενημερωθεί σχετικά κατά την υποβολή της αίτησης. Τα αιτήματα ένστασης συγκεντρώνονται από την ΗΔΙΚΑ και θα διαβιβαστούν στην ΑΑΔΕ για περαιτέρω επεξεργασία. Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι ακόμη και σήμερα, όταν απορρίπτεται η αίτηση κάποιου, δεν του γνωστοποιείται ο ακριβής λόγος της απόρριψης.

Οι νέοι δικαιούχοι

Την ένταξη νέων κατηγοριών δικαιούχων για το κοινωνικό μέρισμα γνωστοποίησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Μιλώντας την Κυριακή στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι έγιναν ήδη διορθωτικές κινήσεις από την ΗΔΙΚΑ και έτσι πολλοί από όλους όσοι έχουν κάνει την ένσταση, μέσω της πλατφόρμας, μπορούν να δουν ότι πλέον είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, δικαιούχοι του ΟΠΕΚΑ, που αρχικά είχαν αποκλειστεί, σύμφωνα με τον υφυπουργό. Τόνισε δε ότι το 50% όσων έχουν κάνει την ένσταση, θα λάβουν τελικά το κοινωνικό μέρισμα.

Ο κ. Σκυλακάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια σειρά αδικιών, τις οποίες χαρακτήρισε αναπόφευκτες.

«Δεν υπάρχει πραγματική εικόνα της φοροδιαφυγής και εξακολουθούμε να φορολογούμε με βάσει πλασματικά στοιχεία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε: «Αυτού του είδους οι αδικίες μας εμποδίζουν να κάνουμε σοβαρή κοινωνική πολιτική». Σημείωσε δε ότι τα χρήματα για το κοινωνικό μέρισμα δόθηκαν προεκλογικά.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μόνιμο βοήθημα για τους συνταξιούχους, το οποίο θα είναι ενσωματωμένο στη σύνταξη.

Βήμα-βήμα η αίτηση

Για να υποβληθεί η αίτηση θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να μπει στο διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα Taxisnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Μετά την είσοδο στο σύστημα, θα πρέπει να επιβεβαιώσει τον ΑΜΚΑ και να εισάγει το mail του και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του. Θα πρέπει επίσης να συναινέσει στην επεξεργασία των στοιχείων που αφορούν τον ίδιο, την/τον σύζυγό του και τα προστατευόμενα τέκνα τους και να δηλώσει ένα έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο πρέπει να είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος.

Τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του ενδιαφερομένου θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση και η αλλαγή τους δεν θα είναι δυνατή. Αν εμφανίζονται λανθασμένα στο σύστημα τότε θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να απευθυνθεί είτε στα ΚΕΠ (για τον ΑΜΚΑ), είτε στον ΕΦΚΑ, είτε στον ΟΑΕΔ εάν το πρόβλημα αφορά στον χρόνο ανεργίας.

Μετά από όλα τα προαναφερόμενα βήματα θα εμφανίζεται η πληροφορία για το εάν ο αιτών είναι επιλέξιμος ή όχι για το μέρισμα των 700 ευρώ. Στην περίπτωση που ικανοποιεί τα κριτήρια θα εμφανίζεται και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό του. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ενημερώνεται για τους λόγους που η αίτησή του απορρίφτηκε.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ