Ο Ερντογάν στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη – Ζήτησε από την Τυνησία λιμάνι για τα πολεμικά του πλοία

Η Άγκυρα επιδιώκει να εξασφαλίσει μία θαλάσσια πρόσβαση στη Λιβύη μέσω… Τυνησίας, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει ανά πάσα στιγμή στα τεκταινόμενα της χώρας υπέρ της κυβέρνησης Σάραζ.

Τον λόγο για τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφτηκε την Τυνησία χθες, ανήμερα Χριστουγέννων, αποκαλύπτει σήμερα ο εμπνευστής του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».

O Τούρκος πρόεδρος, κατά την επίσκεψή του χθες στη χώρα της βόρειας Αφρικής, φέρεται να ζήτησε, σύμφωνα με την φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, από την Τυνησία ένα λιμάνι για τα πολεμικά του πλοία, ώστε να μπορούν –σε περίπτωση που χρειαστεί- να επιχειρούν άμεσα στην θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Λιβύη και την Ελλάδα.

Με τη νέα αυτή κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα επιδιώκει να εξασφαλίσει μία θαλάσσια πρόσβαση στη Λιβύη μέσω… Τυνησίας, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει ανά πάσα στιγμή στα τεκταινόμενα της γείτονος χώρας υπέρ της κυβέρνησης Σάραζ και παράλληλα να ανοίξει… τα πανιά της επονομαζόμενης επιχείρησης της Τουρκίας στη θάλασσα «Ασπίδα της Μεσογείου» νότια της Ελλάδας, ώστε να μπορεί να αποτρέπει ενδεχόμενες κινήσεις του ελληνικού στόλου στην περιοχή.

«Όλοι αναρωτιόντουσαν πώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Τυνησίας», γράφει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, με την απάντηση να τη δίνει ο Τούρκος απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ.

«Θα ήταν σημαντικό η Τυνησία να λειτουργήσει ως λιμάνι για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και η επιχείρηση ‘Ασπίδα της Μεσογείου’ να επεκταθεί μέχρι την Λιβύη, προκειμένου να αποτραπούν κινήσεις της Ελλάδας», δηλώνει ο Τούρκος στρατιωτικός, ο οποίος προκρίνει ότι μία συμφωνία με την Τυνησία θα ενίσχυε το χέρι της Τουρκίας στην περιοχή. Κατά την άποψή του, μέχρι να τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος στην Λιβύη, θα ήταν χρήσιμο για την Τουρκία να διατηρεί μία ναυτική βάση στην περιοχή.

«Η Λιβύη αποτελεί μία περιοχή στρατηγικής σημασίας για την Τουρκία στην ανατ. Μεσόγειο. Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η εξασφάλιση του ελέγχου των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της στην ανατ. Μεσόγειο, γι’ αυτό και πρέπει να δείξει ότι στηρίζει ισχυρά την κυβέρνηση με την οποία υπέγραψε το μνημόνιο», εκτιμά ο Τζεμ Γκιουρντενίζ.

Στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη ο Ερντογάν

Μιλώντας σήμερα σε περιφερειάρχες στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στις 8 ή 9 Ιανουαρίου η τουρκική βουλή θα δώσει την έγκριση ώστε να αναπτυχθούν τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη.

«Όσον αφορά στο μνημόνιο που αφορά στην ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία, όταν ανοίξει η βουλή -πρώτα ο Αλλάχ- η πρώτη δουλειά θα είναι να φέρουμε για συζήτηση το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη. Όταν η βουλή μάς δώσει την έγκριση, θα είμαστε σε θέση να στηρίξουμε πιο αποτελεσματικά τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. Και όταν –πρώτα ο Θεός- στις 8 ή στις 9 του μήνα (Ιανουαρίου) το περάσουμε από τη βουλή μας, θα ανταποκριθούμε στην πρόσκληση. Γι’ αυτό γίνονται αυτές οι επαφές», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας η Τουρκία σαφώς και θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση που έχει απευθύνει η Λιβύη για στρατιωτική βοήθεια.

«Βρήκαν κενό και έκαναν ό,τι ήθελαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, για να τονίσει τώρα ότι «Ό,τι και να κάνετε, εμείς υπογράψαμε, την τελειώσαμε τη δουλειά. Ρωτούν αν θα στείλουμε στρατό στη Λιβύη. Εμείς θα πάμε όπου μας προσκαλούν. Τώρα ανάλογα με την πρόσκληση που έχει γίνει, θα ανταποκριθούμε. Αυτό το μνημόνιο επισήμως έχει τεθεί σε εφαρμογή μετά τη διαδικασία των εγκρίσεων σε Τουρκία και Λιβύη», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν γνωστοποιήσει στα ΗΕ το χάρτη με τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας εφόσον οι ακτές της Τουρκίας και της Λιβύης αντικρίζουν η μία την άλλη.

Σκοπός της Τουρκίας, όπως είπε ο Ταγίπ Ερντογάν- με αυτή τη συμφωνία στην ανατ. Μεσόγειο δεν είναι να καταπατήσει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός. Το αντίθετο. Για να εμποδίσει την καταπάτηση των δικών της δικαιωμάτων. «Γιατί αν δεν το κάναμε αυτό το βήμα, παιζόταν ένα βρώμικο παιχνίδι ώστε να φυλακίσουν την Τουρκία στα χερσαία σύνορά της. Εμείς δεν θα μέναμε θεατές φυσικά σε αυτά τα παιχνίδια που θέλανε να μας φέρουν σε τέτοια κατάσταση ώστε να μην μπορούμε να ανοίξουμε παραγάδι στη θάλασσα», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας και πάλι ότι η συμφωνία με τη Λιβύη συνάδει απόλυτα με το διεθνές δίκαιο και τις πρακτικές που έχουν ακολουθηθεί σε άλλα μέρη του κόσμου.

«Βοηθούν έναν βαρόνο του πολέμου»

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του θέλει να βοηθήσει την κυβέρνηση Σάραζ ενάντια σε όσους υποστηρίζουν με κάθε τρόπο τον «πραξικοπηματία» Χαφτάρ, από μαχητικά μέχρι τανκς και μισθοφόρους στρατιώτες. «Όμως, εκείνοι βοηθούν έναν βαρόνο του πολέμου, ενώ εμείς στεκόμαστε δίπλα στη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας», είπε, σημειώνοντας ότι το ίδιο συμβαίνει και στην Αίγυπτο.

«Και στην Αίγυπτο υποστηρίζουν το πραξικοπηματία και όχι τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Πιστεύω ότι δεν θα τους επιτρέψουμε να επιβάλλουν ξανά την αναρχία ή να ενεργήσουν κατά της δημοκρατίας και του δικαίου στη Λιβύη», ανέφερε.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here