Αστρονομία: Εντυπωσιακή δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου στην Ασία (ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟ)


Η αστρονομία, ένας κλάδος εξ ορισμού εντυπωσιακός, έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο με μια μοναδική έκλειψη ηλίου που έκανε τους Ασιάτες να παραληρούν.

Από τη Σαουδική Αραβία μέχρι το Ομάν, την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί για να δουν τον Ήλιο να σχηματίζει ένα δαχτυλίδι φωτιάς γύρω από τη Σελήνη, σε μια σπάνια έκλειψη.Η αστρονομία… ξανά στο επίκεντρο

Στις δακτυλιοειδείς εκλείψεις η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη για να καλύψει πλήρως τον Ήλιο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας «δακτύλιος φωτιάς» γύρω από το σκοτεινό φεγγάρι, ενώ το ηλιακό στέμμα δεν είναι ορατό.

Η σημερινή έκλειψη ήταν ορατή στη Σαουδική Αραβία, τη Σιγκαπούρη, την Ινδία, τη Σρι Λάνκα και την Ινδονησία, όπου το επέτρεπαν οι μετεωρολογικές συνθήκες.

Click4more: Εντυπωσιακές εικόνες από την τελευταία έκλειψη ηλίου του 2019

“Αυτή είναι η πρώτη από τις δύο δακτυλιοειδείς εκλείψεις που θα παρατηρηθούν από τη Σιγκαπούρη αυτόν τον αιώνα. Υπό αυτήν την έννοια, πρόκειται για πολύ σπάνιο γεγονός για εμάς”, είπε ο Άλμπερτ Χο, ο πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας της Σιγκαπούρης. Η επόμενη θα είναι ορατή από τη χώρα αυτή το 2063.

Κάποιοι, όπως ο Τζέισον Τενγκ, 37 ετών, πήραν άδεια από τη δουλειά τους σήμερα για να παρακολουθήσουν και να φωτογραφίσουν το σπάνιο γεγονός που, όπως λένε “συμβαίνει μια φορά στη ζωή”. Ο Αλεξάντερ Άλιν, γεωφυσικός από τη Γερμανία, ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο ακολουθώντας τις εκλείψεις. “Διαρκεί μόλις δύο λεπτά, όμως είναι τόσο έντονο φαινόμενο που μιλάμε για αυτό με την οικογένεια και τους φίλους μας επί μήνες”, εξήγησε.
αστρονομία αστρονομία αστρονομία

Στη νότια Ινδία, πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε στις παραλίες του κρατιδίου Τάμιλ Νάντου για να δει το φαινόμενο. Όμως στο Νέο Δελχί, η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν τόσο έντονη που η έκλειψη δεν ήταν ορατή και ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εξέφρασε την απογοήτευσή του μέσω του Twitter.

Η επόμενη έκλειψη Ηλίιου, τον Ιούνιο του 2020, θα είναι ορατή από μια στενή λωρίδα μεταξύ Αφρικής και βόρειας Ασίας.

Φωτογραφίες: Reuters.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ