Η Λιβύη ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από τον Ερντογάν – Ποιες χώρες αντιδρούν


Ραγδαίες φαίνεται να είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη μετά την είδηση που μετέδωσε το ειδησιογραφικό πρακτορείο Reuters ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης του Φαγέζ αλ-Σάρατζ ζήτησε από την Τουρκία στρατιωτική ενίσχυση από «αέρα, ξηρά και θάλασσα».

Αξιωματούχος από την Τρίπολη, που επικαλείται το Reuters, μίλησε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) Φάτι Μπασάγα, ο οποίος άφησε να εννοηθεί απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα ότι δεν έχει υποβληθεί τέτοιο αίτημα.

Σημειώνεται ότι το αίτημα ήρθε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του ότι το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη θα παρουσιαστεί στην Εθνοσυνέλευση στις 7 Ιανουαρίου.

Σε αυτή την κίνηση της Άγκυρας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση της Μόσχας. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως η Ρωσία καταδικάζει την οποιαδήποτε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης. Την ίδια τοποθέτηση φέρεται να είχε ο Ρώσος πρόεδρος και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η κατάσταση στη Λιβύη πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στον συσχετισμό δυνάμεων, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις. Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης τοποθετεί την Άγκυρα και την κυβέρνηση Σαράτζ απέναντι στο Κρεμλίνο, το οποίο υποστηρίζει τον Χαφτάρ.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε όμως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στην οποία συμφώνησαν ότι απορρίπτουν «την εκμετάλλευση από ξένες χώρες» της κατάστασης στη Λιβύη καλώντας τα εμπλεκόμενα μέρη στη διαμάχη της Λιβύης να προχωρήσουν σε «επείγοντα βήματα» προκειμένου να υπάρξει επίλυση στις συγκρούσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Προεδρία της Τυνησίας χθες, μία μέρα μετά τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Τυνήσιο ομόλογό του, προέβη σε μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «η στάση του κράτους της Τυνησίας, είναι ουδέτερη στην κρίση της Λιβύης. Η χώρα δεν θα συμμετάσχει σε κανένα συνασπισμό».

Τα σχέδια της Άγκυρας για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη σχολίασε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Σαφέστατα παίζει με τη φωτιά και προκαλεί τεράστιες αντιδράσεις, όχι μόνο από Ελλάδα αλλά από όλους τους “παίκτες’’ του διεθνούς συστήματος. Με τέτοιες κινήσεις θα απομονωθεί περαιτέρω, καθώς ο νέο-οθωμανικός επεκτατισμός καταδικάζεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι σε εγρήγορση.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ