Λιβύη: Πούτιν, Τραμπ και αλ Σίσι ετοιμάζουν τις κινήσεις τους

Την πρόθεσή τους να συντονίσουν τις ενέργειές τους για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη επιβεβαίωσαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την Παρασκευή (27/12/2019), οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Αιγύπτου Βλαντίμιρ Πούτιν και Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι.

Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, «επιβεβαιώθηκε η πρόθεση για τον περαιτέρω συντονισμό των ενεργειών με σκοπό την σταθεροποίηση της κατάστασης στο κράτος αυτό (Λιβύη)». Επίσης, «επισημάνθηκε η σημασία των μεσολαβητικών προσπαθειών της Γερμανίας και του ΟΗΕ στο πλαίσιο της προώθησης της πολιτικής διαδικασίας με την συμμετοχή όλων των βασικών μερών της Λιβύης».

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος αλ Σίσι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον Ιταλό πρωθυπουργό για το θέμα της Λιβύης.

Την ανάγκη περιορισμού των «παράνομων ξένων επεμβάσεων» επεσήμανε στον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την αιγυπτιακή προεδρία. Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, χθες Πέμπτη (26/12/2019), ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι συζήτησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τις εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, επισημαίνοντας στον Αμερικανό ηγέτη την υποστήριξη της Αιγύπτου στην ενδυνάμωση του Λιβυκού λαού για την επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας. Επίσης, τόνισε τη σημασία του ρόλου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας που απειλεί όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, γράφει η «Αλ Αχράμ».

Παράλληλα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Γκιουζέπε Κόντε, τονίζοντας και πάλι την «αποφασιστική στάση της Αιγύπτου στη στήριξη των προσπαθειών του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στον περιορισμό των τρομοκρατικών οργανώσεων, που δεν απειλούν μόνον την ασφάλεια της Λιβύης αλλά και την ασφάλεια όλης της περιφέρειας της Μεσογείου». Ο Αλ Σίσι, παράλληλα, επεσήμανε την πλήρη αντίθεση της Αιγύπτου σε «οποιαδήποτε μορφή επεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης» και συμφωνώντας στο να εντείνουν τις κοινές τους προσπάθειες οι δύο χώρες για να επιλυθεί η κρίση στη Λιβύη και να επικρατήσει η σταθερότητα στη βορειοαφρικανική αυτή χώρα».

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ