Παναγιωτόπουλος: Ξεκινά άμεσα η αναβάθμιση των F-16 σε VIPER


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανακοίνωσε ότι η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 BLK 52+/ADV σε VIPER ξεκινά άμεσα, με το πρωτότυπο αεροσκάφος να έχει ήδη προσγειωθεί στην ΕΑΒ για τις πρώτες εργασίες επί αυτού.

Το γεγονός γνωστοποίησε ο υπουργός Άμυνας απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης αεροσκαφών F-16 BLOCK 30. Η ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης θα γίνει τo 2027, σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό, πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πώλησης F-16 block 30, ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι «έχει εκδηλωθεί, όντως, ενδιαφέρον για πώλησή τους και έχουν κατά καιρούς εξεταστεί διάφορες προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη και απόσυρση αεροσκαφών από την Πολεμική Αεροπορία γίνεται πάντα με γνώμονα τόσο τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας, όσο και τις δυνατότητες υποστήριξης των αεροσκαφών, συνεκτιμώντας και τη σχέση κόστους με το προσδοκώμενο επιχειρησιακό αποτέλεσμα».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στο Αιγαίο. Σήμερα, Παρασκευή (27/12/2019) στις 10.56 το πρωί ένα ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τις Οινούσσες και τη νησίδα Παναγιά στα 17.000 και 19.000 πόδια αντίστοιχα.

Στις 11:25, το ίδιο ζεύγος τουρκικών αερoσκαφών πραγματοποίησε νέα υπερπτήση πάνω από τις Οινούσσες, στα 33.000 πόδια.

Στις 13: 31, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι στα 30.000 πόδια, ενώ στις 13:34 δύο τουρικά F-4 πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους σε ύψος 11.000 ποδών.

Τέλος, στις 14:14 δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν νέα υπερπτήση πάνω από τις Οινούσσες στα 31.000 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Δεκεμβρίου τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη είχαν πετάξει πάνω από Ρω, Στρογγύλη, Καστελόριζο, Παναγιά και Οινούσσες και προχώρησαν σε 56 παραβιάσεις. Ανήμερα τα Χριστούγεννα έξι τουρκικά F-16 παραβίασαν συνολικά έξι φορές τον εθνικό εναέριο χώρο, ενώ στις 26 Δεκεμβρίου τρία ζεύγη η τουρκικών F-16 προχώρησαν σε τέσσερις παραβιάσεις ενώ υπήρξαν και δύο εμπλοκές.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ