Γερμανία: Σε επίπεδο ρεκόρ οι εξαγωγές όπλων που εγκρίθηκαν το 2019

Η συνολική αξία των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού που ενέκρινε η γερμανική κυβέρνηση το 2019 έφθασε το ποσό ρεκόρ των σχεδόν 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας που περιήλθαν σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου.

Έως τις 15 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση ενέκρινε εξαγωγές όπλων αξίας 7,95 δισεκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό από το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Οικονομίας, έπειτα από ερώτηση που κατέθεσαν δύο βουλευτές των Πρασίνων και του Ντι Λίνκε.

Το φετινό ποσό έρχεται από τρία διαδοχικά χρόνια συρρίκνωσης στις εξαγωγές, και το 2015 όταν οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού ανήλθαν στο ποσό των 7,86 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Συγκριτικά με το 2018, οι εγκεκριμένες εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 65%.

Στρατιωτικός εξοπλισμός αξίας σχεδόν 1,77 δισεκατομμυρίων ευρώ εξήχθηκε στην Ουγγαρία (χώρα μέλος του ΝΑΤΟ), και ακολουθούν η Αίγυπτος με εξαγωγές όπλων αξίας 802 εκατομμυρίων ευρώ και οι ΗΠΑ με 483 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εγκρίσεις αυξήθηκαν ραγδαία από την έναρξη του 2019. Έως τα μέσα του έτους, οι άδειες εξαγωγών είχαν ήδη ξεπεράσει εκείνες ολόκληρου του περασμένου έτους, που ανέρχονταν σε 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ ανέφερε πως η αύξηση αυτή σημειώθηκε εξαιτίας της χρονοβόρας διαδικασίας του σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές του 2017, που δημιούργησε ένα συνωστισμό εκκρεμών αποφάσεων.

Το ποσοστό των αμφιλεγόμενων εξαγωγών σε λεγόμενες τρίτες χώρες που δεν είναι ούτε μέλη της ΕΕ ούτε το ΝΑΤΟ – όπως η Αυστραλία – μειώθηκαν φέτος από 52,9% σε 44,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, το απόλυτο ποσό αυξήθηκε κατά σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

«Αυτά τα δραματικά στοιχεία δείχνουν ότι ολόκληρο το σύστημα ελέγχου των εξαγωγών απλά δεν λειτουργεί», δήλωσε η Σεβίμ Ντάγκντελεν, αρμόδια του Ντι Λίνκε για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here