Καιρός: Η «Ζηνοβία» σαρώνει τη χώρα με χιόνια και κρύο – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα


Κακοκαιρία Ζηνοβία: Με… άγριες διαθέσεις η «Ζηνοβία» κυκλώνει την Στερεά Ελλάδα – Πολλά προβλήματα σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα.

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για να αντιμετωπίσουν το κύμα κακοκαιρίας που αρχίζει σιγά-σιγά να εκδηλώνεται στην περιοχή.

Η «Ζηνοβία» έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της στη νότιο και την κεντρική Εύβοια σε υψόμετρο πάνω από 400 μέτρα ενώ παράλληλα ξεκίνησαν να εκδηλώνονται τα καιρικά φαινόμενα και στη Φθιώτιδα.

Στη νότιο Εύβοια οι 53 φοιτητές της Γεωπονικής Αθηνών που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι κοντά στο Μετόχι όπου το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν παρέκλινε της πορείας του λόγω της χιονόπτωσης και ακινητοποιήθηκε, μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος.

Ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική στην Κύμη όπως επίσης και μηχανήματα της πολιτικής προστασίας και της αστυνομίας τα οποία ολοκλήρωσαν τη διαδικασία μεταφοράς των 53 επιβατών και όπως τονίζουν υπεύθυνοι της πολιτικής προστασίας δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

Έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί επίσης στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς στη βόρειο Εύβοια καθώς στους Στρόπωνες χιονίζει.

Σε ό,τι αφορά την Φθιώτιδα από το ύψος των Καμμένων Βούρλων και νότια προς την περιοχή της Λοκρίδας από τις 8.30 το βράδυ άρχισαν να εκδηλώνονται τα πρώτα φαινόμενα χιονοπτώσεων χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν προβλήματα.

Τρίκαλα: Με ελαφρά χιονόπτωση, χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρό παγετό έφτασε η «Ζηνοβία»

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για να αντιμετωπίσουν το κύμα κακοκαιρίας που αρχίζει σιγά-σιγά να εκδηλώνεται στην περιοχή.

Η «Ζηνοβία» έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της στη νότιο και την κεντρική Εύβοια σε υψόμετρο πάνω από 400 μέτρα ενώ παράλληλα ξεκίνησαν να εκδηλώνονται τα καιρικά φαινόμενα και στη Φθιώτιδα.

Στη νότιο Εύβοια ήδη μεταφέρονται σε ασφαλές σημείο οι 53 φοιτητές της Γεωπονικής Αθηνών που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι κοντά στο Μετόχι όπου το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν παρέκλινε της πορείας του λόγω της χιονόπτωσης και ακινητοποιήθηκε. Ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική στην Κύμη όπως επίσης και μηχανήματα της πολιτικής προστασίας και της αστυνομίας τα οποία ολοκλήρωσαν τη διαδικασία μεταφοράς των 53 επιβατών και όπως τονίζουν υπεύθυνοι της πολιτικής προστασίας δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

Έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί επίσης στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς στη βόρειο Εύβοια καθώς στους Στρόπωνες χιονίζει.

Σε ό,τι αφορά την Φθιώτιδα από το ύψος των Καμμένων Βούρλων και νότια προς την περιοχή της Λοκρίδας από τις 8.30 το βράδυ άρχισαν να εκδηλώνονται τα πρώτα φαινόμενα χιονοπτώσεων χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν προβλήματα.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα και με τα προγνωστικά στοιχεία του Σαββάτου 28/12 η κακοκαιρία Ζηνοβία αναμένεται επικρατήσει στη χώρα μας τουλάχιστον έως και τη Δευτέρα 30/12.

Η Ζηνοβία θα επηρεάσει κυρίως τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα με βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα, καθώς επίσης αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και την Κρήτη με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά και κατά τόπους στα ημιορεινά.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η εκτιμώμενη χιονοκάλυψη τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 30/12.

Το ΕΑΑ-meteo επισημαίνει ότι:

  • Οι χιονοπτώσεις στις Σποράδες θα επεκταθούν ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο.
  • Ισχυρές θα είναι οι χιονοπτώσεις στη Βοιωτία, στη Φθιώτιδα, στη Βόρεια Εύβοια και στη Μαγνησία, καθώς και σε τμήματα του νομού Αττικής, ιδιαίτερα από το βράδυ της Κυριακής.
  • Τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα στη Θράκη.
  • Από το βράδυ της Κυριακής και κυρίως κατά τη διάρκεια της Δευτέρας χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν κατά τόπους στην Κεντρική Στερεά, στην υπόλοιπη Θεσσαλία, στη Χαλκιδική και πιθανώς στη Δυτική Μακεδονία.

Παράλληλα, τοπικά πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στο Αιγαίο.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από το βράδυ του Σαββάτου (28-12-2019) με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, πολύ θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο, ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο και χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής και νότιας χώρας.

Πιο αναλυτικά :

1. ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ (28-12-2019)

α. Θυελλώδεις άνεμοι 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο.

β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη.

γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

2. ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (29-11-2019)

α. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο.

β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα, θα εκδηλώνονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

γ. Χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές θα εκδηλώνονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400m) της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.

Επίσης χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στις βόρειες Κυκλάδες.

3. ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (30-12-2019)

α. Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8 με 9 μποφόρ που θα πνέουν στο Αιγαίο, από το βράδυ θα εξασθενήσουν.

β. Οι κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλώνονται στην ανατολική Κρήτη και τα Δωδεκάνησα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

γ. Οι κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις που θα εκδηλώνονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400m) της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης, από το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Αναλυτικά ο καιρός την Κυριακή (29/12) σύμφωνα με την ΕΜΥ:

Στην ανατολική και νότια χώρα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές στο νότιο Αιγαίο. Στην Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές θα εκδηλώνονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400m). Επίσης χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στις βόρειες Κυκλάδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις τοπικά στα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, στο Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες, τοπικά ισχυρός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες στη δυτική Μακεδονία, τη Θράκη και την νότια Χαλκιδική θα είναι κατά διαστήματα αυξημένες και θα σημειωθούν εκεί ασθενείς χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα νότια και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Πελοποννήσου.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Στην Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400m). Επίσης χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου καθώς και στις Σποράδες σε χαμηλότερο υψόμετρο.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, στα ανατολικά 7 με 8 και βαθμιαία 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης και πιθανώς των βόρειων Κυκλάδων.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7, στα δυτικά 7 με 8 και βαθμιαία 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα νότια σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 8 και βαθμιαία 8 με 9 μποφόρ. Στα νότια απο ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα δυτικά και βόρεια του νομού (ενδεικτικό υψόμετρο 400 – 600μέτρα).
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 09 βαθμούς Κελσίου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα στον Θερμαικό 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ