Η κακοκαιρία «Ζηνοβία» χτυπάει την Κεντρική Ελλάδα: Εγκλωβίστηκαν φοιτητές στην Εύβοια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ζηνοβία», με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να εκδηλώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας και τις χιονοπτώσεις να καταγράφονται στα ορεινά και ημιορεινά, σε Πάρνηθα, Εύβοια και Πήλιο. Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού αναμένεται τις επόμενες ώρες, με τα χιόνια να γίνονται αισθητά και στα βόρεια τμήματα του νομού Αττικής από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου.

Χιόνια έπεσαν από τις πρώτες πρωινές ώρες στις κορυφές των βουνών της Εύβοιας. Συγκεκριμένα, τα ορεινά της Σέττας έχουν ντυθεί στα λευκά.

Χιονίζει και στον κεντρικό δρόμο Χαλκίδας Αιδηψού από τον Παγώντα προς τον Άγιο, όπου οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Πυκνή χιονόπτωση παρατηρείται στο δρόμο Μετοχίου Βίταλου στη Νότια Εύβοια και στην Κεντρική Εύβοια στο δήμο Διρφύων Μεσσαπίων από την Στενή και πάνω.

Xιονόπτωση σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στο Πήλιο. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία που πλήττει και τη Μαγνησία, αφού χιονίζει σχεδόν σε όλο το Πήλιο, από την Πορταριά μέχρι και την ανατολική πλευρά του όρους.

Με ελαφρά χιονόπτωση σε υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα περίπου έφθασε η «Ζηνοβία» στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, που προς το παρόν δεν δημιουργεί προβλήματα.

Η κυκλοφορία σε όλο το οδικό δίκτυο διεξάγεται κανονικά, χωρίς προβλήματα στις μετακινήσεις.

Περιπέτεια για φοιτητές στη Νότια Εύβοια

Στη νότιο Εύβοια ήδη μεταφέρονται σε ασφαλές σημείο οι 53 φοιτητές της Γεωπονικής Αθηνών που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι κοντά στο Μετόχι όπου το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν παρέκλινε της πορείας του λόγω της χιονόπτωσης και ακινητοποιήθηκε. Ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική στην Κύμη όπως επίσης και μηχανήματα της πολιτικής προστασίας και της αστυνομίας τα οποία ολοκλήρωσαν τη διαδικασία μεταφοράς των 53 επιβατών και όπως τονίζουν υπεύθυνοι της πολιτικής προστασίας δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

Έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί επίσης στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς στη βόρειο Εύβοια καθώς στους Στρόπωνες χιονίζει.

Σε ό,τι αφορά την Φθιώτιδα από το ύψος των Καμμένων Βούρλων και νότια προς την περιοχή της Λοκρίδας από τις 8.30 το βράδυ άρχισαν να εκδηλώνονται τα πρώτα φαινόμενα χιονοπτώσεων χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν προβλήματα.

Aπαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων στις περιοχές:

ΠΕΛΛΑ: Επ. Ο. Άρνισσας-Χιονοδρομικού Κέντρου «Βόρας», από το 17ο χλμ. έως Χιονοδρομικό Κέντρο.
ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Επ.Ο. Καστοριάς – Φλώρινας από 25ο έως 28ο χλμ., (μέσω Βιτσίου).
ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Επ.Ο. Φλώρινας – Καστοριάς, από 18ο έως 30ο χλμ., (μέσω Βιτσίου).

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας σε όλες τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας, λόγω πιθανής χιονόπτωσης ή παγετού.

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας – Θερμαινόμενοι χώροι στους δήμους

Σε πλήρη ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων από την επικείμενη κακοκαιρία.

Από σήμερα το απόγευμα τίθεται σε επιφυλακή όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας με 18 εκχιονιστικά μηχανήματα για την περίπτωση ανάγκης διάνοιξης δρόμων που είναι στην αρμοδιότητα της και 15 μηχανήματα άμεσης επέμβασης, με έμφαση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας. Παράλληλα ήδη έχουν διατεθεί ικανές ποσότητες αλατιού σε Δήμους κατόπιν σχετικού αιτήματος τους, ενώ υπάρχει επάρκεια αλατιού για την κάλυψη των αναγκών της Αττικής.

Επίσης όλοι οι Δήμοι της Αττικής διαθέτουν θερμαινόμενους χώρους για τη φιλοξενία και προστασία των πολιτών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. (Σχετική λίστα είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής) .

«Προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια και η εξυπηρέτηση των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια Αττικής με γνώμονα την προστασία του πολίτη, θα βρίσκεται σε επιφυλακή, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, για όσο διάστημα διαρκέσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Από κοινού και σε απόλυτη συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική, τους Δήμους και όλους τους αρμόδιους φορείς, θα συμβάλλουμε με όσα μέσα διαθέτουμε στη θωράκιση του λεκανοπεδίου και στην καλύτερη προστασία των πολιτών», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Το ΕΑΑ-meteo επισημαίνει ότι:

• Οι χιονοπτώσεις στις Σποράδες θα επεκταθούν ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο.

• Ισχυρές θα είναι οι χιονοπτώσεις στη Βοιωτία, στη Φθιώτιδα, στη Βόρεια Εύβοια και στη Μαγνησία, καθώς και σε τμήματα του νομού Αττικής, ιδιαίτερα από το βράδυ της Κυριακής.

• Τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα στη Θράκη.

• Από το βράδυ της Κυριακής και κυρίως κατά τη διάρκεια της Δευτέρας χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν κατά τόπους στην Κεντρική Στερεά, στην υπόλοιπη Θεσσαλία, στη Χαλκιδική και πιθανώς στη Δυτική Μακεδονία.

Παράλληλα, τοπικά πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στο Αιγαίο.

Η πρόβλεψη του καιρού για  τις επόμενες ημέρες 

Για παγωμένες ημέρες μέχρι την αλλαγή του χρόνου έκανε λόγο στον ΘΕΜΑ 104,6 ο μετεωρόλογος Τάσος Αρνιακός κάνοντας λόγο για «ψυχρή εισβολή κατευθείαν από τον Βόρειο Πόλο».

Όπως είπε «θα επηρεαστούν οι ανατολικές περιοχές της χώρας από το Πήλιο και κάτω, η Εύβοια οι Σποράδες, οι Κυκλάδες. Θα έχουμε καταιγίδες και χιόνια όχι μόνο στα βουνά αλλά και σε χαμηλότερα υψόμετρα έως το βράδυ της Κυριακής. Η θερμοκρασία την Κυριακή δεν θα ξεπεράσει τους 7 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια και στην Αθήνα τους 11 βαθμούς Κελσίου ενώ θα επικρατήσουν ισχυροί βοριάδες 8-9 Μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ την Κυριακή».

Όσον αφορά τα χιόνια στην Αττική η εκτίμηση του κ. Αρνιακού είναι ότι «χιόνια θα έχουμε στην Αττική, λιγότερα στην Πάρνθηθα και περισσότερα στον Κιθαιρώνα και κυρίως στις δυτικές περιοχές όπως τα Βίλια» για να προσθέσει ότι «δεν βλέπω χιονοστρώσεις στα βόρεια προάστια».

«Μετά την πρωτοχρονιά ο καιρός βελτιώνεται αλλά όχι για πολύ γιατί ο χειμώνας είναι παρών. Θα έχουμε μια ανάπαυλα των φαινομένων την πρωτοχρονιά, στις 2 Ιανουαρίου θα έχουμε βροχές και από τις 3 έως τις 5 Ιανουαρίου θα υπάρχει βελτίωση του καιρού ενώ δεν φαίνεται να έχουμε τέτοια εισβολή ξανά μέχρι τις 10-11 Ιανουαρίου».

 

Πηγή: www.newsone.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ