Αυστραλία: H κυβέρνηση ανακοίνωσε αποζημιώσεις σε εθελοντές πυροσβέστες

Η Αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει εθελοντές πυροσβέστες στην Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, ενώ η χώρα πλήττεται από φονικές πυρκαγιές.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον δήλωσε πως τις αποζημιώσεις που ανέρχονται έως και 6.000 δολάρια Αυστραλίας (περίπου 3.700 ευρώ), τις δικαιούνται πυροσβέστες που βρέθηκαν πάνω από 10 μέρες στο πεδίο κατά τη διάρκεια αυτής της αντιπυρικής περιόδου.

«Γνωρίζω ότι οι εθελοντές μας πυροσβέστες στην Νέα Νότια Ουαλία περνούν δύσκολα, ιδιαίτερα σε αγροτικές και επαρχιακές περιοχές», τόνισε ο Μόρισον σε ανακοίνωσή του.

«Η πρόωρη και παρατεταμένη εποχή των πυρκαγιών έχει κάνει μεγαλύτερη την έκκληση, από αυτή που συνήθως γίνεται, στους εθελοντές πυροσβέστες μας».

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός είχε αναφέρει στο παρελθόν ότι οι αποζημιώσεις σε εθελοντές δεν αποτελεί μια προτεραιότητα, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με μια αυξανόμενη πολιτική πίεση καθώς οι εκτεταμένες πυρκαγιές συνεχίζουν να καταστρέφουν μεγάλες εκτάσεις .

Την Τρίτη, ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι σε κυβερνητικά πόστα μπορούν να λάβουν πρόσθετη αμειβόμενη άδεια για εθελοντισμό.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός δέχεται έντονες επικρίσεις για την αδράνειά του μπροστά στην κλιματική αλλαγή.

Οι φωτιές έχουν καταστρέψει από τον Σεπτέμβριο πάνω από 37 εκατομμύρια στρέμματα γης σε πέντε Πολιτείες και τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Νέα Νότια Ουαλία και δύο στη Νότια Αυστραλία λόγω των πυρκαγιών. Τους τελευταίους μήνες περισσότερα από 900 σπίτια απανθρακώθηκαν στη χώρα, σύμφωνα με τις αρχές, ενώ το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο δεν έχει καν φθάσει ακόμα στο αποκορύφωμά του.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που επικράτησαν σε πολλές περιοχές την εβδομάδα των Χριστουγέννων συνέβαλαν στον περιορισμό ορισμένων πυρκαγιών, αλλά ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς αυξήθηκε σε αρκετές περιοχές της χώρας τις τελευταίες ημέρες του έτους.

Σήμερα Κυριακή, οι διοργανωτές ενός μεγάλου μουσικού φεστιβάλ στην Πολιτεία της Βικτώριας ακύρωσαν την εκδήλωση, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που αναμένονται τη Δευτέρα.

«Μετά από διαβουλεύσεις με τοπικές και περιφερειακές πυροσβεστικές αρχές και άλλους φορείς αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, είναι σαφές ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή», τόνισαν οι διοργανωτές στο Facebook.

Το φεστιβάλ προοριζόταν να διαρκέσει μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και περίπου 9.000 άτομα είχαν ήδη κατασκηνώσει στο χώρο όταν έγινε η ανακοίνωση.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ