Τσαβούσογλου: Η Λιβύη μπορεί να γίνει σαν τη Συρία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε χθες για απόπειρες δημιουργίας μιας κατάστασης στη Λιβύη παρόμοιας με εκείνης στη σπαραζόμενη από εμφύλιο πόλεμο Συρία.

«Θέλουν να μετατρέψουν (την κατάσταση στη) Λιβύη με (εκείνη) στη Συρία. Αν σήμερα η Λιβύη γίνει σαν τη Συρία, τότε η τροπή θα μεταφερθεί σε άλλες χώρες στην περιοχή», τόνισε ο Τσαβούσογλου σε μια συνάντηση του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Αντάλια.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε η Λιβύη να διαιρεθεί και να διολισθήσει στο χάος και θα το κάνουμε», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ τη σημασία του πρόσφατου μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα που υπέγραψαν η Άγκυρα και η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη.

Στην ίδια συνάντηση, ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του AKP, αναφέρθηκε στην πιθανή αποστολή Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη και τόνισε πως «δεν αναζητούμε πετρέλαιο στη Λιβύη. Θεωρούμε τους εαυτούς μας υπεύθυνους για την ειρήνη και τη σταθερότητα του φιλικού και αδερφικού λιβυκού λαού». Ενώ συμπλήρωσε πως «Δεν μπορείς να φρουρείς το εθνικό σου συμφέρον αυτοπεριορισμένος στα εθνικά σου σύνορα. Πρέπει να προστατεύεις τους φίλους και συμμάχους σου».

Την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει στις 8 ή τις 9 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξουν την GNA απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια ευθεία τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ