Οι σκέψεις Μητσοτάκη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας


Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου η ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι διαδικασίες για την εκλογή του διαδόχου αναμένεται να ξεκινήσουν το Φεβρουάριο. Ελάχιστες οι πιθανότητες να ανανεωθεί η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου.

Το πρώτο το είπε και το έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: πήγε για χριστουγεννιάτικες διακοπές στο βουνό – δηλαδή στο Μέτσοβο. Απομένει λοιπόν να φανεί εάν έκανε πράξη και το δεύτερο σκέλος της υπόσχεσης που είχε δώσει: να αποφασίσει για το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όλα δείχνουν πάντως ότι το όνομα δεν πρόκειται να ανακοινωθεί πριν από το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, καθώς ο πρωθυπουργός επιθυμεί να κινηθεί θεσμικά και να σεβαστεί τη συνταγματική θητεία του νυν Προέδρου, Προκόπη Παυλόπουλου, η οποία λήγει το Μάρτιο κι άρα οι διαδικασίες για την εκλογή του διαδόχου του θα πρέπει να ξεκινήσουν το Φεβρουάριο. Το ενδεχόμενο να ανανεωθεί η θητεία του παραμένει στο τραπέζι και διακινείται από κύκλους στελεχών της ΝΔ που πρόσκεινται στο «καραμανλικό» μπλοκ, όμως φαίνεται ότι συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Τα δεδομένα υπαγορεύουν πάντως ότι το πρόσωπο που θα επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης θα είναι αμιγώς πολιτικό, κυρίως λόγω των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά και γι’ αυτό το λόγο θα διαθέτει κύρος και προς το εσωτερικό και όχι μόνο προς το εξωτερικό, ενώ θα εκφράζει τη συναίνεση στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Δίχως να μπει, άλλωστε, σε ονοματολογία, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τα χαρακτηριστικά του «εκλεκτού» ή της «εκλεκτής» του στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». Ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρόσωπο που θα προταθεί θα πρέπει «να συμβολίζει την ενότητα του έθνους και κατά συνέπεια, θα ήταν σημαντικό να μην εκλεγεί μόνον από την παράταξη που θα τον προτείνει και έχει την πλειοψηφία στη Βουλή σήμερα. Άρα, είναι σημαντικό το πρόσωπο που θα προταθεί να μπορεί να συγκεράσει πολιτικές δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου».

Παράλληλα, φρόντισε με τον τρόπο του να μεταφέρει το βάρος της ευθύνης στα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση τους, ενώ ταυτόχρονα έστειλε και έμμεσο μήνυμα προς το εσωτερικό της ΝΔ, καθώς δεν είναι μυστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόταση για νέα θητεία Παυλόπουλου, στοχεύει στη δημιουργία ρήγματος στο εσωτερικό της ΝΔ και την πιθανή «ανταρσία» βουλευτών στην ψηφοφορία για τον ΠτΔ. «Αναγνωρίζω ότι η ευθύνη της επιλογής είναι δική μου, είναι μια βαθιά προσωπική απόφαση. Θα προτείνω το πρόσωπο που θεωρώ πλέον κατάλληλο, πιστεύοντας ότι η εισήγησή μου θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στο «Βήμα».

Το πλεονέκτημα που διαθέτει ούτως ή άλλως μετά τη συνταγματική αναθεώρηση είναι ότι μπορεί να εκλέξει ΠτΔ δίχως τη δαμόκλειο σπάθη της διάλυσης της Βουλής και των πρόωρων εκλογών. Να εκλέξει ΠτΔ ακόμη και με απλή πλειοψηφία, δηλαδή μικρότερη από αυτή των 158 βουλευτών που έχει στις τάξεις της η ΝΔ. Όμως, ο κ. Μητσοτάκης κάνει σε όλους τους τόνους σαφές το αντίθετο και τούτο συμβαδίζει με τον τρόπο που ασκεί τη διακυβέρνηση ως τώρα και θα συνεχίσει στο μέλλον: με τα ανοίγματα που επιχειρεί σε άλλους πολιτικούς χώρους, ξεπερνώντας τα στενά κομματικά όρια της ΝΔ.

Το τελευταίο μαρτυρά ότι το προτεινόμενο πρόσωπο μάλλον δεν θα προέρχεται από το χώρο της ΝΔ – ή, εάν ανήκει πράγματι στη ΝΔ, να έχει την «έξωθεν καλή μαρτυρία» και να μπορεί να συνθέσει και όχι να διχάσει. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, από τις… λίστες με τα στοιχήματα έχουν διαγραφεί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, ενώ και τα υπόλοιπα ονόματα που έχουν ακουστεί κατά καιρούς, όπως της Μαρίας Δαμανάκη, της Άννας Διαμαντοπούλου, του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Κώστα Σημίτη, του Νίκου Αλιβιζάτου και άλλων πιθανότατα έχουν «καεί», αφού ο κ. Μητσοτάκης αρέσκεται στους αιφνιδιασμούς.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ