Σομαλία: Η τζιχαντιστική οργάνωση Σεμπάμπ ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση του Σαββάτου

H τζιχαντιστική οργάνωση Σεμπάμπ ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση σε ένα σημείο ελέγχου το Σάββατο στο Μογκαντίσου, που είχε αποτέλεσμα 81 νεκρούς, ανάμεσά τους δύο Τούρκοι μηχανικοί και σωματοφύλακες τους.

«Το Σάββατο, οι μουτζαχεντίν πραγματοποίησαν μια επίθεση (…) με στόχο μια συνοδεία Τούρκων μισθοφόρων και αποστατών στρατιωτών που τους συνόδευαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αλ Σεμπάμπ Αλί Μομαχούντ Ραζε σε ένα ηχητικό μήνυμα.

Για πρώτη φορά, η οργάνωση ζήτησε συγγνώμη για τους αμάχους, θύματα αυτής της επίθεσης, καθώς την δικαιολόγησε ως μια απαραίτητη μάχη κατά του σομαλικού κράτους και των ξένων υποστηρικτών του.

«Λυπούμαστε πραγματικά για τις απώλειες που προκλήθηκαν στη σομαλική μουσουλμανική κοινωνία μας και προσφέρουμε τα συλλυπητήριά μας στους μουσουλμάνους που έχασαν τη ζωή τους, τραυματίστηκαν ή καταστράφηκε η περιουσία τους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Εξήγησε ότι το αυτοκίνητο στο οποίο ήταν ο εκρηκτικός μηχανισμός, είχε μπλοκαριστεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας στο σημείο ελέγχου, καθώς στόχευσε τη συνοδεία αυτή και ότι ήταν επομένως «θέλημα του Θεού» αν σκοτώθηκαν τόσοι άμαχοι.

Παράλληλα κατηγόρησε την Τουρκία ότι επιδιώκει να «καταλάβει» τη Σομαλία και ότι «έχει πάρει τον έλεγχο όλων των οικονομικών της πόρων». «Οι Τούρκοι είναι εχθροί μας και, όπως είπαμε προηγουμένως, δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να αποσυρθούν από τη χώρα μας», προειδοποίησε.

Η Τουρκία είναι ένας από τους κύριους χορηγούς και επενδυτές στη Σομαλία, μια χώρα με την οποία διατηρεί ιστορικές σχέσεις. Η Άγκυρα διαδραματίζει πολύ ενεργό ρόλο στη χώρα, ιδιαίτερα στους τομείς της ανθρωπιστικής βοήθειας και της ανοικοδόμησης. Οι τουρκικές εταιρείες διαχειρίζονται επίσης το λιμάνι και το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μογκαντίσου.

Η οργάνωση συνήθως δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για επιθέσεις με μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, καθώς φοβάται ότι θα χάσει την υποστήριξη που εξακολουθεί να απολαμβάνει από κάποιους Σομαλούς.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται περισσότεροι από 16 μαθητές από το ιδιωτικό πανεπιστήμιο του Μπαναντίρ, του οποίου το λεωφορείο περνούσε από αυτό το σημείο ελέγχου όταν συνέβη η έκρηξη.

Πηγή πληροφοριών: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ