Το τελευταίο αντίο στον Θάνο Μικρούτσικο – Δείτε ποιοι πήγαν

 

Το τελευταίο αντίο στον Θάνο Μικρούτσικο είπαν  η οικογένεια, οι φίλοι του και όλοι όσοι ταξιδεύουν με τα τραγούδια του και τη μουσική του.  Με τη φωνή του, με τη μουσική του άρχισε η πολιτική του κηδεία: Στα μεγάφωνα ακούστηκε το «Για το φτωχό Μπέρτολτ Μπρεχτ». Όλοι άκουσαν σιωπηλά και στη συνέχεια ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Και μετά τους επικηδείους ξανά η φωνή του Θάνου Μικρούτσικου.

Στους εμβληματικούς Επτά Νάνους- ένα από τα ελάχιστα τραγούδια του που εμήνευσε ο ίδιος, έχοντας μάλιστα πει ότι η αρμονία του και το είναι του είχαν συντονιστεί στο συγκεκριμένο τραγούδι. Ενα από εκείνα που ερμήνευσε πιστεύοντας ότι κάποια τραγούδια μπορεί να πει μόνο ο δημιουργός τους.

Στο άκουσμα των Επτά Νάνων κάποιοι παρέμειναν σιωπηλοί, άλλοι δάκρυσαν, άλλοι σιγοτραγούδησαν… Στο τέλος τραγούδησαν «Μάνα θα πάω στα καράβια…» Χειροκρότημα παρατεταμένο. «Αθανάτος»….

Τους επικηδείους, στην πολιτική κηδεία που γίνεται στην αίθουσα πολιτικών τελετών του Α’ Νεκροταφείου της Αθήνας εκφωνούν  ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Γιώργος Κιμούλης και ο Οδυσσέας Ιωάννου. Αύριο η σορός του θα  αποτεφρωθεί στη Ριτσώνα.

Νωρίτερα, περίπου από τις 10.30 το πρωί η σορός είχε φτάσει στο Α’ Νεκροταφείο, όπου εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Πίσω από τη σορό του αγαπημένου τους έφτασαν πρώτοι η σύζυγος του Θάνου Μικρούτσικου, Μαρία Παπαγιάννη, μαζί με τα παιδιά τους Αλεξάνδρα και Στέργιο.

Ο στενός του φίλος και συνεργάτης, στιχουργός, Οδυσσέας Ιωάννου, στον επικήδειο του μίλησε με πολύ τρυφερά λόγια για τον Θάνο Μικρούτσικο τονίζοντας πως μέσα από το έργο του έχει αφήσει απαντήσεις για όλους μας.

«Δεν ήθελε να κρατήσει για τον εαυτό του τίποτα. Αγάπησε πολλούς ποιητές και αγαπούσε τα ταξίδια… Η φύση των προίκισε με αυτά τα ματια της καλοσύνης…έζησε ωραία, νοιάστηκε πολύ για όλους τους ανθρώπους… Μέσα από το έργο του έχει αφήσει απαντήσεις για όλους μας».

Μεταξύ των πρώτων βρέθηκαν ο ανιψιός του Στέργιος Μικρούτσικος, γιος του Ανδρέα, ο Γιώργος Κιμούλης, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη που άφησε λουλούδια, το στέλεχος του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός, αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης με τη σύζυγό του Δανάη Στράτου.

Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι έφτασε στην αίθουσα των πολιτιών τελετών του Α’ νεκροταφείου, συντετριμμένος, ο Ανδρέας Μικρούτσικος. Μια στιγμή η ζωή μας και συ την έκανες αιωνιότητα” είχε γράφει ο αδερφός του λίγες ώρες νωρίτερα στη σελίδα του στο facebook.

Ο Στέργιος Μικρούτσικος.

Η πρώτη του σύζυγος και μητέρα της Σεσίλ και της Κωνσταντίνας, Ειρήνη Ιγγλέση (αριστερά).

Η Σοφία Βόσσου.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος.

 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η Λίλα Καφαντάρη.

Ο Γιάννης Μπέζος.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου.

Η Λόλα Νταϊφά.

Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Ο Διονύσης Τσακνής.

Ο Παύλος Τσίμας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Δανάη Στράτου.

Ο φιλόλογος και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, με τον οποίο είχε συνεργαστεί, είπε μεταξύ άλλων: “Έχουμε την απώλεια ενός μεγάλου Έλληνα. Οι δημιουργοί είναι η συνείδηση του έθνους. Και στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, όπου όλα διακυβεύονται, μόνο οι άνθρωποι του πνεύματος προσπαθούν να βρούν την ουσία μέσα από τις νότες και τις λέξεις και είναι η παρηγοριά για το μέλλον”.

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης.

Η Βάσια Τριφύλλη.

Ο Τάσος Μπιρσίμ.

Ο Γιώργος Κιμούλης.

Η Λιάνα Κανέλη.

Μίκης Θεοδωράκης ήταν από αυτούς που αποχαιρέτησαν τον συνθέτη με δημόσιο κείμενο. “Μέσα στον δύσκολο αγώνα για την δημιουργία και διάδοση του ελληνικού τραγουδιού ο Θάνος Μικρούτσικος κατέχει μια από τις κορυφαίες θέσεις” έγραψε.

“Η απώλειά του δεν προκαλεί μονάχα πόνο στους φίλους, τους συνεργάτες και τους θαυμαστές του αλλά κι ένα βαθύ τραύμα στο ελληνικό τραγούδι και γενικότερα στο πολιτιστικό «γίγνεσθαι». Γιατί ο Θάνος Μικρούτσικος εκτός του ότι υπήρξε ένας ολοκληρωμένος συνθέτης με ταλέντο,

με έμπνευση και με πλούσιο, πρωτότυπο και σημαντικό έργο, έφυγε σε μια ηλικία μεγάλης ανθοφορίας, ωριμότητας και εκπληκτικής διάθεσης προσφοράς στον νεοελληνικό πολιτισμό που τόσο πολύ έχει ανάγκη σήμερα ο ελληνικός λαός”, πρόσθεσε.

“Τον αποχαιρετώ με οδύνη και πικρία για την μεγάλη αδικία να τον βρίσκει το τέλος σε μια τέτοια στιγμή” έγραψε κλείνοντας το αποχαρετηστήριό του κείμενο ο Μίκης Θεοδωράκης.

Η σορός έφτασε από τις 10:30 για να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Αντί για στεφάνια, η οικογένεια ζήτησε να διατεθούν τα χρήματα για τα ασυνόδευτα προσφυγοπούλα της Μόριας. GR 07017 1355 0006 3551 3856 0788 -Τράπεζα Πειραιώς (Κίνηση Πολιτών Συνύπαρξη στο Αιγαίο).

 

 

Πηγή: www.newsone.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here