Γιατί οι Γάλλοι κόβουν τη βασιλόπιτα ανήμερα των Θεοφανείων;


Οι Γάλλοι σερβίρουν τη δική τους εκδοχή της …βασιλόπιτας από τον 14ο αιώνα.

Πρόκειται για τη «galette de rois» (γκαλέτ ντε ρουά), μια λαχταριστή πίτα με σφολιάτα και κρέμα αμυγδάλου, το κόψιμο της οποίας σηματοδοτεί τη λήξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αφού σερβίρεται στις 6 Ιανουαρίου (τη 12η ημέρα των Χριστουγέννων) για να εορταστούν τα Θεοφάνεια (Epiphany).

Ωστόσο, οι Γάλλοι σήμερα -ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων- την προμηθεύονται όλο τον Ιανουάριο προκειμένου με αυτό τον τρόπο να γιορτάσουν νόστιμα τον ερχομό του νέου έτους με την οικογένεια και τους φίλους τους!

Το «φλουρί» στη «galette de rois», που παλαιότερα ήταν κουκί ή ξερό φασόλι, τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί από περίτεχνες πορσελάνινες φιγούρες, που ενίοτε, όπως εξηγεί η κ. Πάσχου, παίρνουν και θεματικό ή επετειακό χαρακτήρα. «Μια χρονιά είχαν βγει φιγούρες εμπνευσμένες από τον Αστερίξ και σχηματίζονταν ουρές από ανθρώπους που ήθελαν να αποκτήσουν μια galette de rois με τη φιγούρα του, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που κάνουν συλλογή», εξηγεί μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» η υπεύθυνη των υπηρεσιών Πολιτισμού του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Μαριάνθη Πάσχου, η οποία έχει τη δική της συλλογή από όμορφες, μικρές πορσελάνινες φιγούρες που αναπαριστούν την Παναγία, τους μάγους με τα δώρα και τις μορφές διαφόρων ζώων.

Πηγή πληροφοριών: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ