Περισσότερες e-πληρωμές από το νέο έτος

Σημαντική αλλαγή έρχεται το 2020 στην καθημερινότητα εκατομμυρίων φορολογούμενων.

Ο Προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και η ενίσχυση της υποχρέωσης των φορολογούμενων να πληρώνουν με κάρτες είναι ένα από τα μέτρα που θα βοηθήσουν προς αυτή τη κατεύθυνση.

Αναλυτικά:

Το σύνολο των φορολογουμένων και όχι μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες και φορολογούμενοι με εισόδημα από ενοίκια θα πρέπει να δαπανούν μέρος του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δαπανήσουν με κάρτες τουλάχιστον το 30% του δηλωθέντος εισοδήματός τους και όχι του τεκμαρτού.

Υπενθυμίζεται πως από το ποσό του εισοδήματος αφαιρείται η εισφορά αλληλεγγύης, η δαπάνη για διατροφή συζύγων και τέκνων και η δαπάνη για δωρεές προς το δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δαπανά για ΕΝΦΙΑ και αποπληρωμή δανείων πάνω από το 60% του δηλωθέντος εισοδήματός του, τότε η υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωμών περιορίζεται στο 20%.

Τι ίσχυε για το 2019 – Η υποχρέωση δαπανών με κάρτα αφορούσε μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους και υπολογιζόταν:

  • Για το τμήμα του εισοδήματος έως 10.000 ευρώ το 10%
  • Για το εισόδημα από 10.000 έως 30.000 ευρώ το 15%
  • Για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 30.000 ευρώ το 20% με μέγιστο ποσό απαιτούμενων e-πληρωμών τις 34.000 ευρώ

Ωστόσο το μέγιστο ζητούμενο ποσό ηλεκτρονικών δαπανών περιορίστηκε για το 2020 και τα επόμενα χρόνια (εφόσον δεν γίνουν αλλαγές) στις 20.000 ευρώ ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος. Έτσι ο φορολογούμενος που δεν θα πραγματοποιήσει την απαιτούμενη δαπάνη με κάρτα θα χρεωθεί με πρόσθετο φόρο 22% επί του ποσού που του λείπει από το ελάχιστο απαιτούμενο.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την υποχρέωση πληρωμής με κάρτα εξαιρούνται οι:

φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 70 ετών

  • κάτοικοι οικισμών με έως 500 κατοίκους
  • φυλακισμένοι και τα άτομα με αναπηρία 80% και άνω,
  • οι στρατευμένοι και οι κάτοικοι νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ