ΣΥΡΙΖΑ: Οι προθέσεις για Πρόεδρο Δημοκρατίας και εκλογικό νόμο


Δύσκολος αναμένεται να είναι ο Ιανουάριος, αφού με το “καλημέρα” του καινούργιου χρόνου αναμένεται να δοθεί η πρώτη σκληρή μάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον εκλογικό νόμο.

Στην Κουμουνδούρου, περιμένουν να δουν “αν ο φρέσκος αέρας του βουνού” βοήθησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταλήξει στο πρόσωπο του υποψηφίου προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς όλο το τελευταίο διάστημα ακούγονται πολλά γύρω από αυτό το θέμα, επισημαίνουν ωστόσο το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει να βάλει προς συζήτηση την ίδια στιγμή αυτά τα δύο θέματα.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, πάντως, πέρα από τα δύο γυναικεία ονόματα που ακούγονται –της Μαρίας Δαμανάκη και της Άννας Διαμαντοπούλου- έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο και αυτό του Σταύρου Δήμα.

Με βάση τα όσα έχουν πει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καμία από αυτές τις υποψηφιότητες δεν πρόκειται να ψηφιστεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει με όλους τους τόνους ότι παραμένει στην αρχική του πρόταση για τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Τα τελευταία γεγονότα με την Τουρκία, μάλιστα, έπεισαν ακόμα περισσότερο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η επιλογή που έχουν κάνει στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

“Εάν δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος έχει ψηφιστεί και από τη ΝΔ και έχει εξασφαλισμένη ευρύτατη πολιτική αλλά και κοινωνική συναίνεση όπως ορίζει το Σύνταγμα, οφείλει να εξηγήσει τους λόγους. Να εξηγήσει δηλαδή πού θεωρεί ότι απέτυχε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας”, έλεγαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεταν: “Οι μικροπολιτικοί τακτικισμοί του κ. Μητσοτάκη, οι εσωτερικές ισορροπίες και αντιφάσεις της ΝΔ δεν μπορούν να αποτελούν το κριτήριο της επιλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Όπως επίσης δεν μπορούν να περιλαμβάνονται πρόσωπα που δεν γνωρίζουν καν ποια είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τι είναι η υφαλοκρηπίδα”.Ο εκλογικός νόμος

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο – κατάργηση της απλής αναλογικής και της επαναφοράς του μπόνους στο πρώτο κόμμα-οι πληροφορίες λένε ότι το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο και έρχεται με διαδικασίες εξπρές στη βουλή.

Για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει κανένα θέμα συζήτησης, καθώς η απλή αναλογική ήταν από τις βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που ο Αλέξης Τσίπρας την έκανε πράξη. Μάλιστα, εκτιμούν ότι αυτό το θέμα θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για συμπόρευση με τα άλλα κόμματα της αριστεράς, ενώ την ίδια στιγμή περιμένουν να δουν τι θα πράξει και το ΚΙΝΑΛ.

Καθώς, πάντως, οι πληροφορίες λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να κάνει άνοιγμα προς τη πλευρά της Φώφης Γεννηματά, λέγοντας ότι η πρόταση που θα καταθέσει είναι κοντά σε αυτή του ΚΙΝΑΛ, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες για σύμπλευση του κινήματος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ