Στην τουρκική Εθνοσυνέλευση η απόφαση για αποστολή στρατού στη Λιβύη


Στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, με τον χαρακτήρα του επείγοντος, φτάνει σήμερα η συζήτηση για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, ύστερα από αίτημα της κυβέρνησης Σάρατζ κι ενώ οι εξελίξεις στην αφρικανική χώρα είναι ραγδαίες.

Η εντολή φτάνει στην ολομέλεια της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης μια εβδομάδα νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε ανακοινώσει αρχικά ο πρόεδρος Ερντογάν και παρά τις αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων.

Σύμφωνα με το περίγραμμα της εντολής, όπως το περιγράφει η Hurriyet, η τουρκική στρατιωτική δύναμη θα αναπτυχθεί στη Λιβύη για έναν χρόνο, με το αιτιολογικό ότι οι εξελίξεις στην αφρικανική χώρα απειλούν τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών επιχειρήσεων στη χώρα και των τουρκικών σκαφών που πλέουν στη Μεσόγειο.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, την εντολή θα υπερψηφίσουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) καθώς και ο κυβερνητικός του εταίρος, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), ενώ θα καταψηφιστεί από την αντιπολίτευση με το αιτιολογικό ότι εμπλέκει την Τουρκία σε μια ακόμη σύγκρουση.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την αξιωματική αντιπολίτευση, η Τουρκία πρέπει να «δώσει προτεραιότητα σε μια διπλωματική λύση» στη Λιβύη προκειμένου να μην χαθεί «κι άλλο μουσουλμανικό αίμα».

Παρόλα αυτά η εντολή αναμένεται να περάσει από την Εθνοσυνέλευση, αφού ΑΚΡ και MHP έχουν επαρκή πλειοψηφία.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ