Μητσοτάκης για EastMed: Επιστέγασμα της τριμερούς συνεργασίας στην ενέργεια


Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, υποδέχθηκε στις 10 π.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν από την τελετή υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

«Μπορεί ο καιρός να είναι βροχερός και κρύος αλλά το κλίμα όπως πάντα είναι ιδιαίτερα θερμό κάθε φορά που υποδεχόμαστε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ειδικά σε μια τόσο σημαντική ημέρα όπου Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ θα υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό East Med, ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό έργο το οποίο έρχεται ως επιστέγασμα μιας τριμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο», είπε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για ένα ιστορικό γεγονός.

«Σήμερα έχουμε ένα ιστορικό γεγονός την υπογραφή μιας τριμερούς, εν συνεχεία μιας τετραμερούς συνεργασίας που θέτει τις βάσεις της εμπράκτου επιδίωξης από την αρχή, όταν ξεκινήσαμε τις τριμερείς συνεργασίες, δηλαδή να υπάρξει συνεργασία και όχι αντιπαλότητα στη Μέση Ανατολή, ειδικά σε ό,τι αφορά τα θέματα ενέργειας ή οτιδήποτε μπορεί να συνδέσει τα κράτη της περιοχής. Οι συνομιλίες μας αλλά και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ θέτουν τις βάσεις για την περαιτέρω ακόμα πιο ισχυρή συνεργασία με τα κράτη της Μέσης Ανατολής», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις 2:00 μ.μ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και θα ακολουθήσει γεύμα.

Στις 6 το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου στις 6:10 μ.μ. θα συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Νετανιάχου. Θα ακολουθήσει, στις 6:30 μ.μ., η τελετή υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed από τους υπουργούς Ενέργειας, παρουσία των τριών ηγετών. Στη συνέχεια ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Ν. Αναστασιάδης και ο Μπ. Νετανιάχου θα κάνουν δηλώσεις και στις 8 μ.μ. θα παρακαθήσουν σε δείπνο.Χατζηδάκης:  Σχέδιο ειρήνης

Πολύπλευρα σημαντική χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ λίγες ώρες πριν «πέσουν» οι υπογραφές στο Ζάππειο.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη η υπογραφή της συμφωνίας είναι σημαντική γιατί «συνδέεται με ένα σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή που είναι διαχρονικά εστία εντάσεων και συγκρούσεων». Παράλληλα, τόνισε ότι «είναι ένα σχέδιο που φέρνει πιο κοντά Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο και δείχνει την αποφασιστικότητα των χωρών να προχωρήσουν μπροστά με ένα σχέδιο αψηφώντας τις απειλές της Τουρκίας με βάση το διεθνές δίκαιο».

Ο υπουργός σημείωσε ότι η συμφωνία ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσκληση να παραστούν στην τελετή υπογραφής της Διακρατικής Συμφωνίας οι πρώην υπουργοί Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και Πάνος Σκουρλέτης από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιάννης Μανιάτης από το Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως «αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε από τον κ. Μανιάτη επί κυβέρνησης Σαμαρά προχώρησε και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα ήταν απολύτως άτοπο να οικειοποιηθούμε μια δουλειά που ανήκει και σε άλλους». «Η κίνηση αυτή, εκτός όλων των άλλων, συμβολίζει και την εθνική μας ενότητα», υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Για «μια ιστορική ημέρα»  έκανε λόγο στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος. «Το σημερινό μεγάλο βήμα για την προώθηση του EastMed αλλάξει τα γεωπολιτικά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία καλείται να πάρει μια απόφαση για το ρόλο της στην περιοχή. Γείτονας με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο ή ταραξίας στο περιθώριο των εξελίξεων;» τόνισε ο υπουργός.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ