Μητροπολίτης Συμεών: «Το Νέο Έτος ευκαιρία ανανέωσης της σχέσης μας με τον Θεό»


Το μήνυμα του χαρισματικού Ποιμενάρχη στους πιστούς για το Νέο Έτος

«Η Ανατολή του Νέου Έτους μας δίνει την ευκαιρία να συνάψουμε ένα Νέο Συμβόλαιο της σχέσης μας με τον Θεό».

Με αυτό το μήνυμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών προσεκάλεσε τους Ιερείς και τους πιστούς που είχαν κατακλύσει τον Πανηγυρίζοντα Ναό του Μεγάλου Βασιλείου της Ενορίας του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λιανοκλαδίου, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς 31 Δεκεμβρίου 2019 κατά τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό, να υποδεχθούμε όλοι μαζί το Νέο Πολιτικό Έτος 2020.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, Εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, αλλά και χαρά και ελπίδα εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολή μας η Μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Περιτομής του Κυρίου, η μνήμη του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας και η πρώτη του Πολιτικού έτους 2020.

Αφ’ εσπέρας της Εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό που τελέσθηκε στον περικαλλή Ναό, τον μοναδικό σε ολόκληρη την Φθιώτιδα, αφιερωμένο στον Μέγα Βασίλειο, συμπαραστούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη, πολλούς Ιερείς της πόλεως και τον Ιεροδιάκονο π. Νικόλαο Πολυζώη.

Πλήθος πιστών από την Ενορία και την πόλη της Λαμίας, κατέκλεισε τον Ναό για να τιμήσουν τη μνήμη του Μεγάλου Αγίου της Εκκλησίας μας, να διδαχθούν από τον ωφέλιμο λόγο του Σεβασμιωτάτου, να λάβουν την Αρχιερατική του ευλογία και να του ευχηθούν ολοψύχως «Καλή και Ευλογημένη η Νέα Χρονιά».

Στην Ακολουθία του Εσπερινού έψαλλε η πολυμελής χορωδία του Ναού του Πολιούχου Λαμίας, Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Αναργύρου Βλάχου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος με αφορμή τα αναγνώσματα της Παλαιάς Διαθήκης του Εσπερινού χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Αγαπητοί μου αδελφοί, βρισκόμαστε στην Δύση του 2019 και ετοιμαζόμαστε για την Ανατολή του 2020. Λήγει μία περίοδος και αρχίζει μία καινούργια.

Η Έναρξη της Νέας Χρονιάς μας δίνει την ευκαιρία να συνάψουμε ένα καινούργιο συμβόλαιο της σχέσεώς μας με τον Θεό και σ’ αυτό το συμβόλαιο πρέπει να αναζητήσουμε τις καλύτερες προδιαγραφές.

Γι’ αυτές τις προδιαγραφές μας ωμιλεί η Εκκλησία μας μέσω των αναγνωσμάτων της Παλαιάς Διαθήκης. Μας καλεί λοιπόν να κάνουμε την καρδιά μας πραγματικά οσία, διότι σε τέτοιες καρδιές αναπαύεται ο Θεός. Μας καλεί επίσης μα γίνουμε εραστές της Σοφίας του Θεού και να προσπαθούμε να γινόμαστε αρεστοί μόνο στο Θεό.

Αλήθεια αξίζει η καρδιά μας να γίνει ένα εμπορεύσιμο και καταναλωτικό υλικό;

Εν όψει της Νέας Χρονιάς, να προσπαθήσουμε αδελφοί μου, μέσα από ένα γόνιμο αναστοχασμό και μέσα από πραγματικά κριτική σκέψη να αλλάξουμε την ζωή μας, να γίνουμε πραγματικά ωραίοι και ωραίες για να ακτινοβολούμε μέσα από την ομορφιά της ψυχής μας και της προσωπικότητος μας την αληθινή Αγάπη. Την Αγάπη που θα ελκύει και θα σαγηνεύει τους άλλους ανθρώπους, θα είναι τόσο δυνατή και αληθινή που θα μπορεί να τους αλλάξει και να αλλάξει τα πάντα γύρω μας.

Ας ενδυθούμε λοιπόν αδελφοί μου το πιο όμορφο και το πιο σημαντικό ρούχο που έχουμε. Το ένδυμα εκείνο της συγχωρητικότητος, και της συμφιλίωσης, εκείνο που σκεπάζει και αγκαλιάζει κάθε συνάνθρωπο.

Όταν πλησιάσουμε τον Θεό με ειλικρινή διάθεση αλλαγής και πάμε μ’ αυτές τις προδιαγραφές να συνάψουμε ένα Νέο συμβόλαιο μαζί Του, να είμαστε σίγουροι, ότι θα μας το δώσει δωρεάν.

Καλή Χρονιά σε όλους. Εύχομαι αδελφοί μου αυτή η Νέα Χρονιά να είναι μία ανανέωση της αγάπης και των σχέσεών μας προς το καλύτερο και όταν εμείς αλλάξουμε, τότε θα αλλάξουν και οι άλλοι γύρω μας και ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος. Χρόνια Πολλά σε όλους».

Το μήνυμα του Δεσπότη:

«Ἡ Μεγάλη Δεσποτικὴ Ἑορτὴ τῆς Περιτομῆς τοῦ Κυρίου μας καὶ ἡ ἀνατολὴ τοῦ «νέου ἐνιαυτοῦ τῆς χρηστότητος τοῦ Κυρίου», τοῦ νέου ἔτους 2020, μοῦ δίνει τὴν δυνατότητα καὶ πάλι νὰ ἐπικοινωνήσω πνευματικὰ μαζί σας, γιὰ νὰ σᾶς ἀπευθύνω σύντομες πατρικὲς εὐχὲς μέσα ἀπὸ τὴν καρδιά μου.

Ἡ Ἐκκλησία μας στὴν γλῶσσα της πρὶν ἀπὸ τὴν λέξη ἔτος προτάσσει τὸν ἐπιθετικὸ προσδιορισμό «σωτήριον». Εἰσήλθαμε λοιπὸν στὸ σωτήριο ἔτος 2020.

Αὐτὸ ἀκριβῶς εὔχομαι νὰ εἶναι τὸ 2020 γιὰ ὅλους μας. Ἕνας ἀκόμη σταθμὸς στὸ σχέδιο τῆς ἀγάπης τοῦ Κυρίου μας γιὰ τὴν σωτηρία τοῦ ἀνθρωπίνου γένους, γιὰ τὴν σωτηρία ὅλων μας.

Κάθε μία λοιπὸν δραστηριότητά μας, κάθε ἕνας λογισμός μας, κάθε μία ἐνέργειά μας, κάθε μία πράξη μας, κάθε μία κίνησή μας, ἀλλὰ ἀκόμη καὶ κάθε μία ἀναγκαία παράλειψή μας, κάθε ἕνας λόγος μας, κάθε ἕνα νεῦμα μας, τὸ κάθε τι τῆς ζωῆς μας, τῆς καθημερινότητάς μας, εὔχομαι νὰ εἶναι προσα­να­το­λι­σμένο ἀποκλειστικὰ στὴν προοπτικὴ τῆς σωτηρίας μας.

Μὲ μία δημιουργικὴ καὶ εἰλικρινὴ αὐτοκριτικὴ γιὰ τὰ παλαιά, διδαχθέντες ἀπὸ τὰ λάθη καὶ τὶς ἀποτυχίες τοῦ παρελθόντος μας, μποροῦμε νὰ προχωρήσουμε ἀλλαγμένοι στὸ αὔριο, ὥστε «τὸν ὑπόλοιπον χρόνον τῆς ζωῆς ἡμῶν ἐν εἰρήνῃ καὶ μετανοίᾳ ἐκτελέσαι».

Ὁ Κύριος μᾶς χάρισε ἕνα ἀκόμη ἔτος στὴν ζωή, γιὰ νὰ τὸ ἀξιοποιήσουμε καὶ νὰ τὸ διαχειριστοῦμε πρὸς δόξαν Του. Μετοχὴ στὴν δόξα Του εἶναι ἡ μετοχὴ στὸ σταυρικὸ πολίτευμα τῆς ἀγάπης καὶ τῆς ταπεινώσεως στὰ πάντα τῆς ζωῆς μας.

Ἀδελφοί μου: «εἴτε οὖν ἐσθίετε, εἴτε πίνετε, εἴτε τι ποιεῖτε, πάντα εἰς δόξαν Θεοῦ ποιεῖτε» (Α´Κορ. 10,31).»


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ