Κίνηση – ματ κατά του σουλτάνου: Το σχέδιο της Ελλάδας για να «σβήσει» τον Ερντογάν


Πώς η Αθήνα θα ακυρώσει τα σχέδια της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο – Πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό πόκερ για μπλόκο στον αιμοσταγή σουλτάνο

Μπλόκο στα σχέδια του σουλτάνου για τη Λιβύη επιχειρεί να βάλει η Αθήνα με 10+1 κινήσεις που ξεδιπλώνονται στο διπλωματικό πεδίο – και όχι μόνο εκεί.

Οι προκλήσεις της Άγκυρας έχουν προκαλέσει συναγερμό στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει όχι μόνο την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου για την οριοθέτηση «των θαλάσσιων ζωνών», αλλά και την αποτροπή μιας «μόνιμης» εγκατάστασης της Τουρκίας στην Τρίπολη, που δείχνει να είναι ο αντικειμενικός στόχος του Ταγίπ Ερντογάν.

Η Αθήνα διαβλέπει πως ο Ερντογάν επιχειρεί να αναδειχθεί σε «προστάτη» της λιβυκής κυβέρνησης με έναν διπλό στόχο.

Βραχυπρόθεσμα θέλει να υπερασπιστεί τη συμφωνία που σύναψε στις 15 Δεκεμβρίου για τις θαλάσσιες ζώνες, μεσοπρόθεσμα όμως να ελέγξει την κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, ώστε να δημιουργήσει εκεί ένα είδος «κατεχομένων» και ένα εξαρτώμενο πλήρως από την Άγκυρα καθεστώς.

Αυτό θα επέτρεπε στην Τουρκία να έχει λόγο και ρόλο σε ό,τι αφορά τόσο τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο όσο και τις προσφυγικές ροές από τα λιβυκά παράλια προς την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση της Λιβύης μπορεί να είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, είναι όμως εξαιρετικά αδύναμη και δέχεται μεγάλη πίεση από τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, που ελέγχουν την ανατολική Λιβύη.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ