Πόλεμος ΗΠΑ – Ιράν! Τραμπ: «Μην τολμήσετε…» – Ροχανί: «Μην μας απειλείς»


Συνεχίζονται οι εμπρηστικές δηλώσεις που ανταλλάσσουν ΗΠΑ και Ιράν, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

«Μην απειλείτε ποτέ το ιρανικό έθνος», τονίζει Χασάν Ροχανί σε μήνυμά του στο Twitter. Το μήνυμα του προέδρου του Ιράν έρχεται ως απάντηση στις πολεμικές δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που απείλησε να πλήξει 52 ιρανικούς στόχους.

«Αυτοί που αναφέρουν τον αριθμό 52 θα πρέπει επίσης να θυμούνται τον αριθμό 290. # IR655», γράφει ο Ροχανί αναφερόμενος στην τραγωδία με το Airbus της πτήσης 655 της Iran Air που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1988 από αμερικανικό πλοίο πάνω από τον Κόλπο και στοίχισε τη ζωή 290 ανθρώπων.

Σημειώνεται ότι τριάντα και πλέον χρόνια μετά τα γεγονότα, αυτή η καταστροφή, για την οποία το Ιράν περιμένει ακόμη μια επίσημη συγνώμη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζει να στοιχειώνει τη συλλογική μνήμη του Ιράν, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες η ομηρεία 52 διπλωματών τους επί 444 ημέρες στην αμερικανική πρεσβεία της Τεχεράνης το 1979.

Τραμπ: «Ξεχάστε τα πυρηνικά» – Κυρώσεις και για τη Βαγδάτη

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Τεχεράνη πως θα υποστεί «μεγάλα αντίποινα» σε περίπτωση επίθεσης του Ιράν εναντίον Αμερικανών ή αμερικανικών εγκαταστάσεων στη Μέση Ανατολή.

«Αν κάνουν οτιδήποτε, θα υποστούν μεγάλα αντίποινα», διεμήνυσε ο Τραμπ, ο οποίος εκφράστηκε επί του προεδρικού αεροσκάφους καθώς επέστρεφε στην Ουάσινγκτον έπειτα από δύο εβδομάδες διακοπών στη Φλόριντα. Απείλησε εξάλλου ξανά ότι θα διατάξει να βομβαρδιστούν μνημεία του περσικού πολιτισμού σε αυτή την περίπτωση. «Αυτοί έχουνε δικαίωμα να σκοτώνουν υπηκόους μας (…) κι εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να αγγίξουμε τους πολιτιστικούς τους χώρους; Δεν πάει έτσι», είπε.

Αφού επέμεινε ότι είναι διατεθειμένος να χτυπήσει μνημεία και χώρους πολιτισμού του Ιράν διότι η Τεχεράνη έχει σκοτώσει Αμερικανούς, ανέφερε πως η κυβέρνησή του «μπορεί να συζητήσει» τη δημοσιοποίηση στοιχείων των υπηρεσιών πληροφοριών για την εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, που ανέβασε κατακόρυφα την ένταση.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι ο Τραμπ συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για την κατάσταση στο Ιράκ και στο Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε ότι θα επιβάλλει «πολύ ισχυρές» κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ εάν υποχρεωθούν να φύγουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την ιρακινή επικράτεια, μετά την έγκριση από το ιρακινό κοινοβούλιο ψηφίσματος που αξιώνει την εκδίωξή τους από τη χώρα.

«Αν απαιτήσουν πράγματι να φύγουμε, αν δεν το κάνουν σε πολύ φιλική βάση, θα τους επιβάλλουμε κυρώσεις που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ», διεμήνυσε ο Τραμπ, ο οποίος εκφράστηκε επί του προεδρικού αεροσκάφους. «Θα κάνουν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν να μοιάζουν μάλλον αδύναμες», συμπλήρωσε.

«Έχουμε μια πάρα πολύ ακριβή αεροπορική βάση εκεί. Κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια να οικοδομηθεί, πολύ πριν αναλάβω [την προεδρία]. Δεν θα φύγουμε αν δεν μας δώσουν τα λεφτά μας πίσω γι’ αυτήν», είπε ακόμη ο αμερικανός πρόεδρος.

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την «απογοήτευση» της Ουάσινγκτον για την απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου και αξίωσε η Βαγδάτη να «αναθεωρήσει» τη απόφαση αυτή και τη στάση της.

«Ενώ περιμένουμε περαιτέρω διευκρινίσεις για τη νομική φύση και τις επιπτώσεις της (…) απόφασης αυτής, προτρέπουμε σθεναρά τους ιρακινούς ηγέτες να επανεξετάσουν τη σημασία της συνεχιζόμενης σχέσης των δύο χωρών στα πεδία της οικονομίας και της ασφάλειας και της συνεχιζόμενης παρουσίας του παγκόσμιου συνασπισμού για να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος», ανέφερε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Μόργκαν Ορτέιγκους σε ανακοίνωση που διένειμε σε ΜΜΕ.

«Πιστεύουμε ότι είναι αμοιβαίο συμφέρον των ΗΠΑ και του Ιράκ να συνεχίσουν να μάχονται εναντίον του ΙΚ μαζί», συνέχισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση Τραμπ παραμένει προσηλωμένη στον στόχο το Ιράκ να είναι «κυρίαρχο», «σταθερό» και «να ευημερεί».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ