Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται αλλαγές – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στα τέλη κυκλοφορίας οι οποίες θα μας κάνουν να ξεχάσουμε όσα ξέραμε μέχρι σήμερα!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών προχώρησαν ήδη στην σύσταση άτυπης επιτροπής προκειμένου να προχωρήσουν αλλαγές που επιβάλλονται από την αναγκαστική εφαρμογή του νέου πανευρωπαϊκού προτύπου εκπεμπόμενων ρύπων, το λεγόμενο WLTP.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που έχει ενσωματωθεί στην ελληνική, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει, όπως αναφέρθηκε, το νέο πρότυπο υπολογισμού των εκπεμπόμενων ρύπων, το λεγόμενο WLTP (Worldwide Light Vehicles Test Procedure).

Το νέο πρότυπο θα έπρεπε να έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά προκειμένου να υπάρξει χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στα τέλη κυκλοφορίας δόθηκε παράταση έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2020.

Οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από το οικονομικό επιτελείο στους εμπειρογνώμονες που έχουν επιφορτιστεί με τον σχεδιασμό των νέων τελών κυκλοφορίας είναι οι εξής:

  • Αλλαγή της κλίμακας υπολογισμού των τελών βάσει των ρύπων προκειμένου να μην υπάρξουν κατά μέσο όρο επιβαρύνσεις σε σχέση με τα σημερινά τέλη.
  • Διατήρηση της απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας των ηλεκτρικών οχημάτων.
  • Αλλαγές στις κλίμακες υπολογισμού των τελών βάσει του κυβισμού που ισχύουν για οχήματα τα οποία έχουν ταξινομηθεί έως και τις 31 Οκτωβρίου 2010.

Οι αλλαγές θα έχουν σαν στόχο την αύξηση του φορολογικού κόστους κυκλοφορίας οχημάτων πολύ μεγάλης ηλικίας (π.χ. άνω των 20 ετών).

Τα νέα τέλη κυκλοφορίας θα ισχύουν από το 2021, δηλαδή από τα τέλη που θα κληθούν να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. στο τέλος του 2020.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here