LIVE: Η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στην Ουάσινγκτον – Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις


Σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη και τεταμένη περίοδο πραγματοποιείται στο Λευκό Οίκο η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο.

ΔΕΙΤΕ LIVE:

Πηγές που έχουν γνώση του έντονου διπλωματικού παρασκηνίου το οποίο υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες στον άξονα Αθήνας – Ουάσιγκτον, θεωρούν δεδομένη τη θετική τοποθέτηση του Αμερικανού Προέδρου έναντι της Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι αυτή καθεαυτή η πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού να βρεθεί στην Ουάσιγκτον αποτελεί «έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας που έχει η στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες που οικοδομήθηκε όλα τα τελευταία χρόνια και επισφραγίστηκε πρόσφατα με την υπογραφή της ανανεωμένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA)».

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στον Τραμπ

Ο πρωθυπουργός, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, θα τονίσει στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η χώρα μας είναι βασικός παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα οικονομικά, έχει αφήσει πίσω της την κρίση και προβάλλει ως ελκυστική επιλογή για επενδύσεις.

Ειδικά για τη «συμφωνία» Τουρκίας – Λιβύης, θα επαναλάβει ότι είναι άκυρη, απαράδεκτη και δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα.

Επίσης αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όπως ορίζονται από το διεθνές δίκαιο.

Η αυξανόμενη σημασία της Ελλάδας για τις ΗΠΑ εκφράζεται ήδη με σειρά ενεργειών και δηλώσεων από την πλευρά τόσο του State Department, όσο και ισχυρών παραγόντων του αμερικανικού κατεστημένου, παρά τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπονται κατά καιρούς από τις δηλώσεις του Προέδρου Τράμπ.

Συγκεκριμένα οι κινήσεις της Ελληνικής διπλωματίας έχουν διαμορφώσει μια αμυντική ομπρέλα απέναντι στις απειλές στης Άγκυρας:

Στον αμυντικό τομέα, υπεγράφη τον Οκτώβριο στην Αθήνα η νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ από τον Νίκο Δένδια και τον ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Πρόκειται για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ), το οποίο έχει επιταχύνει σημαντικά τον βηματισμό της συμμαχικής σχέσης Αθήνας-Ουάσινγκτον, αναβαθμίζοντας τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας. Να σημειωθεί επίσης ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, έχει αναπτύξει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον Κυρ.Μητσοτάκη, όπως και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικλ Πενς. Οι καλές σχέσεις θα εκφραστούν και με το δείπνο που οργανώνουν οι κκ Πένς και Πομπέο προς τιμήν του Πρωθυπουργού με προσκεκλημένους περίπου 300 σημαντικούς παράγοντες των ΗΠΑ από τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της επιστήμης.

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκεται επίσης η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε συνεργασία με τις HΠΑ μέσω και της αναβάθμισης των F-16 ενώ στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθεί και η προοπτική αγοράς F-35 καθώς και η συμπαραγωγή drones.

Σε αντίθεση με την Τουρκία, που λειτουργεί ως παράγοντας αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, η στήριξη της Ελλάδας ως δύναμης σταθερότητας, εκφράζεται και από τις δηλώσεις που γίνονται από τους παράγοντες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Το State Department μετά την «συμφωνία» Τουρκίας- Λιβύης είχε δηλώσει ότι «η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική».

Λευκός Οίκος: Αναγνώριση της σημασίας της στρατηγικής σχέσης Αθήνας-Ουάσιγκτον η επίσκεψη Μητσοτάκη

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί μια έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας που έχει η στρατηγική σχέση Αθήνας-Ουάσιγκτον υπογράμμισε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Κάνοντας λόγο για μια ιστορική στιγμή για τις σχέσεις των δύο χωρών, ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι το επίπεδο των διμερών σχέσεων βρίσκεται ίσως στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

«Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης προωθεί ένα όραμα για ένα κοινό μέλλον, στο οποίο οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι σταθεροί εταίροι που εργάζονται από κοινού για την αντιμετώπιση ζητημάτων σε μια περιοχή μείζονος σημασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ρόλος της Ελλάδας

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και σύνεσης στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι αυτός ο ρόλος καθίσταται ακόμα πιο πολύτιμος σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία συντελούνται μεγάλες αλλαγές στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Όπως σημείωσε, «η Ελλάδα μεταμορφώνεται από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων. Και αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας που αποτελεί ένα κρίσιμο κομμάτι της ευρύτερης στρατηγικής της Αμερικής για την Ανατολική Μεσόγειο».

Ασφάλεια

Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η ανανέωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) καταδεικνύει την όλο και στενότερη εταιρική σχέση στον τομέα της ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών

«Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω από την πλευρά της Αμερικής την ποιότητα της συνεργασίας μεταξύ των δυνάμεών μας, όπου συνεργάζονται όχι μόνο ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αλλά και ως χώρες με κοινές αξίες και κοινά στρατηγικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, υπογράμμισε το γεγονός ότι η Αθήνα μοιράζεται με την Ουάσιγκτον την ίδια προσέγγιση στο θέμα της ασφάλειας που σχετίζεται με την τεχνολογία 5G.

Οικονομική Διπλωματία

Περιγράφοντας αναλυτικά τα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εκτίμησε ότι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα στείλει το μήνυμα στους Αμερικανούς επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην επιχειρηματικότητα και ότι έχει αλλάξει σημαντικά το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας.

«Η (ελληνική) κυβέρνηση κατανοεί τη σημασία των οικονομικών ευκαιριών που προσφέρουν οι ΗΠΑ, όπως είναι η αξιοποίηση της δύναμης της επιχειρηματικής μας κουλτούρας και της δύναμης των κεφαλαιαγορών μας στην προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από μια δεκαετία κρίσης. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται μεγαλεπήβολα και ότι οι αμερικανικές εταιρείες αντιδρούν θετικά», επισήμανε ο αξιωματούχος.

Ενέργεια

Το ζήτημα της ενέργειας αναμένεται ότι θα αποτελέσει κεντρικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εξέλιξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο και αναγνωρίζουν τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής διαφοροποίησης της Ευρώπης.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου υπογράμμισε τη σημασία του γεγονότος ότι πρόσφατα το νομοσχέδιο EastMed Act υπογράφηκε ως νόμος του κράτους αλλά και της ανακοίνωσης για τη συμφωνία του αγωγού EastMed. Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρθηκε στη σημασία που οι ΗΠΑ αποδίδουν στο σχήμα 3 +1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ +ΗΠΑ), και υπενθύμισε τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Όπως εξήγησε, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το 3 +1:

* Είναι ένας μηχανισμός για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας

* Προωθεί τη περιφερειακή σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη σε μια περιοχή όπου υπάρχει αναζωπύρωση του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε το υψηλό επίπεδο των συνομιλιών που διεξάγονται μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον για αυτά τα θέματα, σημειώνοντας ότι το κοινό συμφέρον των δύο χωρών είναι να παραμείνει η Τουρκία αγκυροβολημένη στη Δύση.

Υπό αυτό το πρίσμα, είπε ότι η Ουάσιγκτον εκτιμά τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για να διατηρήσει ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με την Άγκυρα, κάτι που, όπως αναγνώρισε, αποτελεί σαφές μήνυμα ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να έχει μια εποικοδομητική σχέση γειτονίας.

«Έτσι, λοιπόν, εστιάζουμε στην ενθάρρυνση των βημάτων που κάνει η Ελλάδα και το κοινό συμφέρον μας για να βοηθήσουμε στη διαχείριση των διαφορών με την Τουρκία κατά ένα τρόπο που να μην βλάπτει τη σημαντική συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ».

Προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εργαστούν από κοινού για την επίλυση των διαφορών, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έχει μια εξαιρετική σχέση τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Επομένως, προτιμούμε να επικεντρωνόμαστε στα πράγματα που μας ενώνουν και να επιδιώξουμε τα κοινά συμφέροντα που έχουμε στον τομέα της ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αντί να δούμε αν υπάρχουν προκλήσεις».

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον, όπου στις 09.50 τοπική ώρα (16.50 ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί με την ηγεσία του Atlantic Council και στις 10.15 (17.15 ώρα Ελλάδας) θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρο του Atlantic Council Damon Wilson. Στις 11.30 (18.30 ώρα Ελλάδας) ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Στις 14.00 (21.00 ώρα Ελλάδας) θα μεταβεί στον Λευκό Οίκο όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση θα ακολουθήσει συνάντηση διευρυμένων αντιπροσωπειών.

Την Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα. Στις 10.00 (17.00 ώρα Ελλάδας) θα επισκεφθεί τη Γερουσία και θα συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και στις 11.00 (18.00 ώρα Ελλάδας) με τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στις 13.00 (20.00 ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτουν ομογενειακές οργανώσεις και στις 15.00 (22.00 ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί με αμερικανούς επενδυτές. Στις 18.00 (01.00 μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mάικλ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Mάικ Πομπέο.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ