Κι όμως είναι αλήθεια: Η εφορία «χαρίζει» χρέη σε 535.000 φορολογούμενους


Σημαντική αλλαγή έρχεται το 2020 στην καθημερινότητα εκατομμυρίων φορολογούμενων.

Ο Προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και η ενίσχυση της υποχρέωσης των φορολογούμενων να πληρώνουν με κάρτες θα βοηθήσει σε αυτό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στα 105,4 δισεκατομμύρια ευρώ μειώθηκε το ληξιπρόθεσμο χρέος στην Εφορία τον μήνα Νοέμβριο, οπότε και έληγε η διορία υπαγωγής στην έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων. Ωστόσο μόλις 6,5 δισ. ευρώ (ή 1 στα 16 ευρώ χρέους) είχε σε μπει κάποια ρύθμιση χρεών.

Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οφειλέτες έως 10 ευρώ εμφανίζονταν το προηγούμενο διάστημα περίπου 535.000 φορολογούμενοι. Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες δεν θα χαρακτηρίζονται πλέον «κόκκινοι» για τα χρέη τους προς την Εφορία καθώς με υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών μέσα στις επόμενες ημέρες θα διαγραφούν οι οφειλές τους.

Αρχικά θα διαγραφούν όλα τα χρέη έως 10 ευρώ και με αυτό τον τρόπο από τον μακρύ κατάλογο των οφειλετών του δημοσίου περίπου θα αφαιρεθούν 13 στους 100 καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οφειλέτες έως 10 ευρώ εμφανίζονταν το προηγούμενο διάστημα περίπου 536.000 φορολογούμενοι.

Σαφώς «ανάσα» για τους οφειλέτες δεν είναι τα 10 ευρώ που θα διαγραφούν αλλά το γραφειοκρατικό πρόβλημα που δημιουργείται καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι σε καθημερινή βάση χρειάζεται να φύγουν από το ένα τμήμα της Εφορίας για να πάνε στο Ταμείο ώστε να εξοφλήσουν τα χρέη τους (10 ευρώ και λιγότερα)ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν την υπόθεσή τους.

Υπενθυμίζεται πως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, ακόμη και για ένα ευρώ μπλοκάρεται η έκδοση φορολογικής ενημερότητας ή η είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως την διαγραφή των μικροοφειλών, το υπουργείο Οικονομικών θα την κάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ