ΕΝΦΙΑ: Μείωση 20% σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα


Την επαναφορά της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 20% για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα προωθεί η κυβέρνηση. 

Για τα υπόλοιπα ακίνητα η μείωση θα είναι 8% μεσοσταθμικά, ενώ υψηλότερο φόρο θα καταβάλουν όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές «φιλέτα» που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής», η κυβέρνηση εξετάζει την επαναφορά του μειωμένου ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που ίσχυε μέχρι και το 2015. Η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση της έκπτωσης 20% στον ΕΝΦΙΑ (που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Σαμαρά) για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα κάτι που σχεδιάζεται να επανέλθει από φέτος.

Μέση μείωση 8%

Το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει φέτος στη δεύτερη φάση των αλλαγών στη φορολογία των ακινήτων με τροποποιήσεις τόσο στον ΕΝΦΙΑ ( θα είναι μειωμένος κατά 8 % μεσοσταθμικά) όσο και στις αντικειμενικές αξίες. Ωστόσο το όφελος που θα προκύψει για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτων θα κριθεί από τις αλλαγές που θα γίνουν στις αντικειμενικές αξίες. Η ευθυγράμμιση των τιμών ζώνης με τις εμπορικές αξίες από τον Ιούνιο του 2020 θα καθορίσει εάν ο τελικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος μεσοσταθμικά 8% όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι αντικειμενικές αξίες

Σε κάποιες περιπτώσεις οι μειώσεις θα φτάσουν στο 20% όπως για παράδειγμα για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε άλλες 10% -12% και άλλες χαμηλότερες από 5% έως 8%.Στις περιοχές που θα καταγραφούν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ζώνης του 2020 θα μειωθεί ελάχιστα. Αντίθετα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις εμπορικές η μη έκπτωση θα φτάσει το 10% -12%.

Τα ποιοτικά κριτήρια

Όπως αναφέρουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου στην «Καθημερινή», κατά την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης θα ληφθούν υπόψη ποιοτικά κριτήρια όπως για παράδειγμα εάν πρόκειται για πολυτελείς ιδιοκτησίες, “έξυπνα σπίτια”, ή εάν τα γραφεία διαθέτουν τουαλέτα κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Εκτός από ποιοτικά κριτήρια θα ληφθούν υπόψη και οι τάσεις της αγοράς. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, υποψήφιες για αυξήσεις είναι οι συνοικίες του Κέντρου της Αθήνας, όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια, το Παγκράτι και η Ευελπίδων. Αυξήσεις αναμένονται και σε αρκετά προάστια όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα. Εκτός από τις ανωτέρω περιοχές , αναπροσαρμογές προς τα πάνω αναμένονται και σε πολλές από τις 4,132 περιοχές της χώρας.

Με αποκλίσεις καταγράφονται και στα ακριβότερα προάστια της Αττικής. Στο Παλαιό Ψυχικό παρά τη μείωση που έγινε η απόκλιση παραμένει σχεδόν στο 30% , στην Εκάλη στο 37% και στη Φιλοθέη στο 43,5% .

Ποιοι θα πληρώσουν φέτος υψηλότερο φόρο

Στο στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, θα βρεθούν για παράδειγμα, η Μύκονος, η Πάρος, η Κέρκυρα καθώς και άλλες δημοφιλείς τουριστικά και παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας όπου οι εμπορικές αξίες έχουν απογειωθεί πλην όμως τα ακίνητα εξακολουθούν να φορολογούνται σαν αν πρόκειται για αγροτικές γαίες.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ