10 χρόνια ΔΝΤ: Η τρόικα εγκαταλείπει τη χώρα – Η επόμενη μέρα


Σαν χθες φαίνεται … Κι όμως πέρασαν σχεδόν δέκα χρόνια από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) – Το 2019, η Ελλάδα αποπλήρωσε ένα κομμάτι των οφειλόμενων στο ΔΝΤ νωρίτερα από το προγραμματισμένο – Πλέον, η τρόικα είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τη χώρα.

Μετά από σχεδόν μια δεκαετία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο θεσμός που «επεμβαίνει» για να δανείσει και να «σώσει» μια οικονομία, είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την Ελλάδα οριστικά.

Μέσα σε αυτή τη δεκαετία οι Έλληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν πολλά, πάρα πολλά… Τρία Μνημόνια, αμέτρητες αυξήσεις φόρων, περικοπές συντάξεων και μισθών, απολύσεις, λουκέτα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, και γενικά μεγάλες ανατροπές στην καθημερινότητα των πολιτών.

Η παρουσία του ΔΝΤ ήταν φυσική, καθώς άνοιξε μόνιμο γραφείο του Ταμείου στο κέντρο της Αθήνας.

«Προσβλέπουμε σε ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στη σχέση μας, μια σχέση θετικής συνεργασίας», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα μετά από συνάντηση με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Πλέον η χώρα αποχαιρετά την τρόικα που δεν άφησε στους Έλληνες και τις καλύτερες εντυπώσεις…

Το 2019, η Ελλάδα αποπλήρωσε ένα κομμάτι των οφειλόμενων χρημάτων νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να εξοφλήσει ακόμα μεγαλύτερο μέρος από τα δάνεια του ΔΝΤ το 2020, σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι η κρίση έχει τελειώσει μια για πάντα.

Ίσως το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι έληξε η περίοδος των υπαγορευμένων μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα πλέον μπορεί να ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία, με τους περιορισμούς που συνεπάγεται η συμμετοχή της στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο, οι διαρθρωτικές παθογένειες εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλη πρόκληση. Η ανεργία παραμένει υψηλή, οι επενδύσεις παρεμποδίζονται από τη γραφειοκρατία. Η φοροδιαφυγή είναι ακόμα εδώ και ευρέως διαδεδομένη.

Η ευθύνη πλέον είναι μόνο δική μας

Πρωθυπουργός ανακοίνωσε από κοινού με τη νέα επικεφαλής του Ταμείου το κλείσιμο του γραφείου στην Αθήνα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπήρχε εδώ και καιρό προσυνεννόηση επί του θέματος. Ήδη, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ και ο επικεφαλής του γραφείου, Ντένις Μπότμαν, ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους και το ρετιρέ της οδού Αμερικής θα μείνει άδειο.

Μια ενδεχόμενη αποτυχία υλοποίησης περαιτέρω μεταρρυθμίσεων, που μεσοπρόθεσμα θα αυξήσει τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης δανεισμού, ανήκει πλέον ολοκληρωτικά στους Έλληνες πολιτικούς.

Για να μην γελιόμαστε το δημόσιο χρέος, παραμένει υπερβολικά υψηλό. Όμως οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι «υπομονετικοί» πιστωτές, που θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της Ελλάδας…

Η ελληνική πλευρά προσδοκά ότι οι εκδόσεις ομολόγων που προγραμματίζονται για το πρώτο τρίμηνο- τετράμηνο του έτους, θα επιβεβαιώσουν το χαμηλό κόστος δανεισμού και θα επιτρέψουν την νέα προεξόφληση του ΔΝΤ νωρίτερα απ’ ότι συνέβη το 2019, δηλαδή ενδεχομένως πριν από το καλοκαίρι.

Ίδωμεν…


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ