Τραμπ: Επιβάλουμε οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν – Έτοιμες για όλα οι Ένοπλες Δυνάμεις μας


«Ο Σουλεϊμανί θα σκότωνε Αμερικανούς. Μεγάλη επιτυχία η εκτέλεσή του», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο, απηύθυνε στις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος), ο Ντόναλντ Τραμπ για τις εξελίξεις στο Ιράν μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί και τον βομβαρδισμό αμερικανικής βάσης από ιρανικούς πυραύλους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν υπήρξε καμία απώλεια στρατιώτη των ΗΠΑ και εκτίμησε ότι σταδιακά το Ιράν υποχωρεί.

Ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης ενώ, παράλληλα διεμήνυσε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ΝΩΡΊΤΕΡΑ μέσω του Twitter ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία αποτίμησης της κατάστασης μετά τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης εναντίον τουλάχιστον δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για την εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου, Κασέμ Σουλεϊμανί, την Παρασκευή σε βομβαρδισμό στη Βαγδάτη.

Πάντως – διαβεβαίωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου – «μέχρι τώρα, όλα πάνε καλά!».

Τραμπ: Μιλάμε με τον Ερντογάν για το θέμα της Λιβύης

Μια λεπτομέρεια με ιδιαίτερη σημασία για τις πρωτοβουλίες Τραμπ στη Λιβύη αναδεικνύεται μέσα από την απομαγνητοφώνηση των δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, απαντώντας σε ερώτημα του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου, αποκάλυψε ότι συζητά με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της Λιβύης.

«Συμφωνείτε με τις τουρκικές προκλήσεις στη Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο, εναντίον της Ελλάδας; Και συζητάτε με τον φίλο σας τον Ερντογάν για να σταματήσουν αυτές οι προκλήσεις;» ρώτησε ο Μιχάλης Ιγνατίου, όπως φαίνεται στην απομαγνητοφώνηση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

«Ναι. Του μιλάμε. Όταν μιλάμε για τη Λιβύη συζητάμε το θέμα με τον πρόεδρο Ερντογάν, το συζητάμε και με πολλές άλλες χώρες. Μόλις μίλησα με την Γερμανίδα καγκελάριο, με την Άνγκελα, και συζητήσαμε ακριβώς αυτό -τη Λιβύη και τι συμβαίνει εκεί. Θα μιλήσουμε με τη Ρωσία, είναι αναμεμειγμένοι και αυτοί. Πολλές χώρες εμπλέκονται στη Λιβύη. Και είναι, αυτή τη στιγμή, μπερδεμένη η κατάσταση», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, και συνέχισε:

«Αλλά υπάρχουν πολλές χώρες και όλες θέλουν να ξέρουν τη θέση μας και όλοι γνωρίζουν τη θέση μας. Έχουμε αποφασιστική στάση.Έχουμε προγραμματίσει συναντήσεις και θα δούμε εάν μπορούμε να επεξεργαστούμε κάποιο σχέδιο ειρήνευσης».

Σε αυτό το σημείο, όπως φαίνεται από την απομαγνητοφώνηση, επενέβη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που ζήτησε να θέσει ένα ζήτημα.

«Ένα ζήτημα επί του θέματος. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να αναδείξουμε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια στην περιοχή, που είναι ήδη εξαιρετικά προβληματική» ανέφερε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε:

«Οπότε περιμένουμε τη στήριξή σας για να διασφαλίσουμε ότι τέτοιου τύπου προκλητικές ενέργειες δεν θα τεθούν σε ισχύ. Και νομίζω ότι πρέπει γενικά να αποφεύγουμε, στην Ανατολική Μεσόγειο, οποιαδήποτε ενέργεια ανεβάζει τους τόνους και δεν προωθεί την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Οπότε αναμένουμε τη στήριξή σας επί του θέματος γιατί πρόκειται για ένα θέμα πολύ σημαντικό για τη χώρα μου».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ