Εδώλιο για το ζεύγος Παπαντωνίου «δείχνει» ο Εισαγγελέας


Την παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος από τον Οκτώβριο του 2018 κρατείται προσωρινά στις φυλακές Κορυδαλλού και της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου για το κακούργημα της «νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα» ζητεί ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος.

Με πρότασή του, η οποία αριθμεί περίπου 1300 σελίδες, ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγείται προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή του ζεύγους σε δίκη.

Η υπόθεση αφορά «μίζα» ύψους τουλάχιστον 2.835.197 ελβετικών φράγκων που φέρεται να έλαβε το 2003 ο πρώην υπουργός από την «THALES NEDERLAND B.V.» προκειμένου να ανατεθεί στη γαλλική εταιρεία ο εκσυγχρονισμός των 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Μάλιστα η συγκεκριμένη «μίζα», βάσει της δικαστικής έρευνας, αποτελεί μέρος μόνο ενός σημαντικού συνολικού χρηματικού ποσού που φέρεται να έλαβε ο Γιάννος Παπαντωνίου, το οποίο ξεπερνά τα 4,5 εκ. ελβετικά φράγκα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο άλλοτε «τσάρος» της οικονομίας, ο οποίος μέχρι και σήμερα αρνείται ότι έχει διαπράξει οιαδήποτε παράνομη πράξη υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη σύμβαση ήταν επωφελής για το Δημόσιο, διατηρούσε το παράνομο χρήμα εντός του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποκρύπτοντάς το από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή στην Ελλάδα. Φέρεται δε, ότι ενήργησε από κοινού με τη σύζυγο του Σταυρούλα Κουράκου, η οποία είχε κριθεί επίσης προφυλακιστέα μετά την απολογία της στους ανακριτές κατά της διαφθοράς, αλλά αφέθηκε ελεύθερη τον Μάρτιο του 2019 με περιοριστικούς όρους.

Κομβικό ρόλο στη διοχέτευση της «μίζας» σε ελβετικά τραπεζικά ιδρύματα φαίνεται να έπαιξε επιχειρηματίας, φίλος του Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος απολογούμενος παραδέχθηκε το 2002 και το 2003 «έβγαλε» στην Ελβετία 2,5 εκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό του πρώην υπουργού. Ωστόσο , είχε ισχυριστεί πως δεν γνώριζε την παράνομη προέλευσή τους καθώς πίστευε πως ήταν νόμιμα έσοδα του πρώην υπουργού.

Τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή ή μη του ζεύγους Παπαντωνίου σε δίκη έχει το Δικαστικό Συμβούλιο που θα αποφανθεί με βούλευμά του το προσεχές διάστημα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ