Ο Μητσοτάκης επιστρέφει από τις ΗΠΑ και συναντά τους πολιτικούς αρχηγούς – Τι θα συζητήσουν


Μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ και την σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει στην Ελλάδα και μπαίνει… στα βαθιά της πολιτικής επικαιρότητας με την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών που ορίστηκε για Παρασκευή και Δευτέρα.

Τα τηλεφωνήματα για την οριστικοποίηση των ραντεβού έγιναν από τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη. Συγκεκριμένα, στις 12:00 της Παρασκευής θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Στις 13:00 θα συναντηθεί με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, στις 17:00 με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και στις 18:00 με τον γραμματέα του ΜεΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη. Η συνάντηση με τον γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 11:00.

Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα τους ενημερώσει για τα εθνικά θέματα, γιατί κλείνει ένας διπλωματικός κύκλος μετά τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ και την επίσκεψη στις ΗΠΑ. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να διαμορφωθεί εθνικό μέτωπο και θα ζητήσει αυτοσυγκράτηση από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η ατζέντα των συνομιλιών, λόγω της συγκυρίας, αναμένεται να διευρυνθεί και εκτός των εθνικών θεμάτων και το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο. Στις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης αναμένεται να το τεθούν δύο ακόμη θέματα: ο εκλογικός νόμος και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μπορεί στο κυβερνητικό επιτελείο να αισθάνονται ικανοποιημένοι για την εξέλιξη των επαφών του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ωστόσο είναι αλήθεια πως οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και η «παράσταση» δημοσιογράφων-Τραμπ στον Λευκό Οίκο δεν επέτρεψε την πλήρη επικοινωνιακή από ελληνική πλευράς. Παρ’ όλα αυτά η αυλαία της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο αφού ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο υπουργός Άμυνας Μάικ Πομπέο αποθέωσαν την Ελλάδα.

Έτσι, κ. Μητσοτάκης, αν έχει αποφασίσει το όνομα που θα προτείνει για το ύπατο αξίωμα της Πολιτείας, δεν αποκλείεται να κάνει έστω μία μικρή νύξη στους πολιτικούς αρχηγούς σε ό,τι αφορά στις προθέσεις του και να δώσει μια μικρή ιδέα για το τι πρόκειται να κάνει.

Στα εθνικά θέματα ο πρωθυπουργός αναμένεται να δεχθεί την κριτική των αρχηγών της αντιπολίτευσης, καθώς δεν είδαν με θετικό μάτι όσα συνέβησαν στον Λευκό Οίκο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για φιάσκο, ενώ η κυβέρνηση απαντώντας στους ίδιους τόνους μιλά για την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας στη ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Δεν αποκλείεται επίσης να ρίξει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, αφού με δική του πρωτοβουλία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να φέρει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή εντός του μήνα για να ψηφιστεί με απλή πλειοψηφία, αφού σε αυτό το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ απ’ ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται να συναινέσει και θα ζητήσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, όπως ακριβώς ζήτησε από την πρώτη στιγμή και το Κίνημα Αλλαγής.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ