Όλα όσα έγιναν στις συναντήσεις Μητσοτάκη με Τσίπρα και Γεννηματά


Με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας τον πρώτο κύκλο επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12:00 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ στις 13:00 είδε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Ας σημειωθεί ότι το γραφείο του πρωθυπουργού έδωσε εντολή στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες που ήταν παρόντες να μην τραβήξουν φωτογραφίες ή βίντεο από τη συνάντηση, για λόγους δεοντολογίας απέναντι στους επαγγελματίες φωτορεπόρτερ.

Το τετ-α-τετ των δύο πολιτικών ήταν χαλαρό, ενώ και οι δύο μίλησαν στον ενικό. Ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τον πρωθυπουργό «Πότε επέστρεψες; Τι πρόλαβες να κάνεις;» και στη συνέχεια του έδωσε συμβουλές πώς να ξεπεράσει το τζετ λαγκ.

«Ναί συνηθισμένα τα βουνά, το έχω κάνει αυτό το δρομολόγιο πολλές φορές δεν με πειράζει πια», είπε ο πρωθυπουργός.

«Πόσο μέρες μείνατε; ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας». «Δυο ημέρες στην Ουάσινγκτον..τα απολύτως απαραίτητα» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας έδωσε συμβουλές πώς να ξεπεράσει το τζετ λαγκ.
«Να πίνεις πολύ νερό και να κάνεις γυμναστική»! είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό. Γενικά είναι καλή συνήθεια είπε ο πρωθυπουργός στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς που συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της ενημέρωσης που κάνει ο πρωθυπουργός μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, για τα ελληνοτουρκικά αλλά και την κατάθεση του εκλογικού νόμου.

Συνάντηση με την Φώφη Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά βρέθηκε λίγο μετά τις 13:00 στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό.

Η συνάντηση με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ξεκίνησε στις 13:00, αμέσως μετά το τετ α τετ που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Αφού αντάλλαξαν ευχές για καλή χρονιά, ο πρωθυπουργός την ρώτησε αν θέλει να την κεράσει κάτι και εκείνη ζήτησε μόνο ένα ποτήρι νερό.

Ακολούθησε ο διάλογος:

  • Μητσοτάκης: Την τελευταία φορά ήσουν καταβεβλημένη. Τώρα σε βλέπω καλύτερα. (σ.σ. ήταν άρρωστη στην τελευταία συνάντησή τους)
  • Γεννηματά: Ξεκουραστήκαμε τις γιορτές. Εσύ από τα βουνά κατευθείαν στα βαθιά .
  • Μητσοτάκης: Ήταν τριήμερη η ξεκούραση στο βουνό, αλλά αναζωογονητική.
  • Γεννηματά: Στα βαθιά τώρα, είχα προτείνει πριν φύγεις εθνική γραμμή αλλά δεν ήθελες. Καλή η ενημέρωση, αλλά επιμένω στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
  • Μητσοτάκης: Η εθνική γραμμή είναι δεδομένη, δεν θα έχουμε αποκλίσεις. Θα το διαπιστώσεις στην συνάντησή μας.
  • Γεννηματά: Να μη μας θεωρούν οι άλλοι δεδομένους.

Ο κ .Μητσοτάκης θα ενημερώσει την κυρία Γεννηματά για την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τα ελληνοτουρκικά αλλά και την κατάθεση του εκλογικού νόμου.

Σημειώνεται ότι η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ έγινε σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από πολυεπίπεδες εξελίξεις, οι οποίες ενισχύουν το ενδεχόμενο διεύρυνσης της ατζέντας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να στηρίξουν εμπράκτως ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το Μέρα 25 την γραμμή της συνεννόησης ώστε η προσπάθεια αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας να λάβει το βασικό χαρακτηριστικό της εθνικής ενότητας.

  • Το απόγευμα, στις 17.00 και στις 18.00 αντίστοιχα θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.
  • Ο κύκλος θα μείνει ανοιχτός μέχρι το πρωί της Δευτέρας οπότε και έχει στις 11.00 προγραμματιστεί η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Τι είπε ο Τσίπρας μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρι να εκφραστεί έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Περιμένουμε μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση, σημείωσε

«Εξέφρασα την ανησυχία μου για τις αυξανόμενες εντάσεις και τον κίνδυνο μιας νέας εθνικής περιπέτειας αλλά και για την εκκωφαντική σιωπή από όλη την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ για την κλιμάκωση από την Τουρκία», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας εσφαλμένη την πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός.

«Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή είχα τονίσει ότι κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους. Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι προσυπογράφει αυτή τη φράση. Στη πράξη όμως έκανε το αντίθετο. Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι προβλέψιμος σύμμαχος, δηλαδή δεδομένος. Έδωσε όσα είχε να δώσει -και με το παραπάνω- πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει. Και αυτή είναι εσφαλμένη τακτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και το εάν θα βρεθούν στο πλευρό μας αν το πράξει, τόνισε ακόμη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, τόνισε επίσης πως εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του κόμματος του «στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου». «Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος δυστυχώς επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Αυτών δηλαδή που μας οδήγησαν στη κρίση», πρόσθεσε, ενώ έκλεισε αναφερόμενος στην επερχόμενη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας:

«Τέλος, ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη, δεδομένων και των συνθηκών που απαιτούν εθνική συνεννόηση, να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Να επισπευστεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, καταλήγοντας:

«Ελπίζω η επιμονή του κύριου Μητσοτάκη σε επιλογές που διχάζουν να μη συνεχιστεί. Και να προβεί σε επιλογές και πρωτοβουλίες που δεν διχάζουν αλλά ενώνουν, στη βάση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα. Γιατί σκοπός όλων μας πρέπει να είναι, να μην οδηγηθεί η χώρα και σε νέα κρίση, εθνική αυτή τη φορά».

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στους αρχηγούς

Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις αναμένεται να συζητηθεί όλο το φάσμα των επαφών του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σε πολιτικό, οικονομικό και ομογενειακό επίπεδο.

Στο πρώτο, ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων στην αμερικανική ηγεσία, με έμφαση στην πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους της χώρας μας και στη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Στο οικονομικό, θα παρουσιάσει τις βασικές συζητήσεις για επενδυτικές πρωτοβουλίες αμερικανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, τα οφέλη που θα έχουν εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων από την υλοποίηση του αγωγού EastMed, αλλά και τις συζητήσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα που ενδιαφέρουν τις δυο χώρες. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τους παράγοντες της αμερικανικής ηγεσίας που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, με έμφαση στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αλλά και στην παραγωγική συνάντησή του με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι.

Επίσης ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές του με την ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ. Τέλος ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη εθνικής ενότητας ενώπιον των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «ο πρωθυπουργός είναι πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των συζητήσεων που έγιναν και στην κλειστή και στη διευρυμένη συνάντηση» με τον Αμερικανό πρόεδρο και κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών θα αναδείξει τα όσα επετεύχθησαν στους διάφορους τομείς συνεργασίας. Στις προθέσεις του είναι επίσης να υπάρξει ενημέρωση και για τις ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στα εθνικά μας θέματα.

Πληροφορίες βάζουν πιθανότατα στην ατζέντα και ζητήματα ευρύτερου προβληματισμού, αναφορικά με τον εκλογικό νόμο και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ