Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Καθοριστική η ελεύθερη κυκλοφορία για την εμπορική συμφωνία μετά το Brexit


Η Βρετανία δεν μπορεί να ευελπιστεί ότι θα έχει εμπορικές σχέσεις χωρίς τριβές με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit, χωρίς να εξασφαλίσει την ελεύθερη κυκλοφορία για τους Ευρωπαίους, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Εάν δεν υπάρχει ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, ασφαλώς δεν μπορεί να υπάρχει ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων”, τόνισε η φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κροατία. Το Ζάγκρεμπ ανέλαβε την 1η Ιανουαρίου την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Η δήλωση αυτή ηχεί ως προειδοποίηση προς τη Βρετανία, η οποία μπορεί να πρέπει να περιορίσει τις προσδοκίες για την εμπορική συμφωνία που θέλει να επιτύχει με τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο μιας μελλοντικής σχέσης μετά την –προγραμματισμένη για τα τέλη Ιανουαρίου– αποχώρησή της από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έκανε γνωστό ότι προτίθεται να θέσει τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, η οποία επέτρεπε έως τώρα στους πολίτες της ΕΕ να ζουν στη Βρετανία και στους Βρετανούς να ταξιδεύουν και να ζουν στις χώρες της ΕΕ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα “εντατικές” διαπραγματεύσεις. “Θα είμαστε πολύ φιλόδοξοι, πολύ προσηλωμένοι, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν”, είπε προειδοποιώντας ωστόσο ότι “ο χρόνος είναι πολύ σύντομος”.

“Είναι σημαντικό για εμάς η Βρετανία να επιλέξει σε ποιο σημείο θέλει ή όχι να είναι κοντά στην ΕΕ”, εξήγησε.

Προκειμένου η Βρετανία να έχει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ, “υπάρχει ασφαλώς μια αναγκαία προϋπόθεση, που είναι να αναγνωρίσει τις κανονιστικές αρχές ή τους κανόνες”, είπε ακόμη η φον ντερ Λάιεν προσθέτοντας ότι η ΕΕ “επιθυμεί μια σταθερή και καλή εταιρική σχέση” με τους Βρετανούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ