Ο Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα μέσω Τραμπ – Πάιατ: “Φυσικά και θα εμπλακούμε”


Μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκαλύπτοντας τι είπε στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δημόσια συζήτηση με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Νικόλαο Μπακατσέλο, τόνισε ότι έθεσε στον Ντόναπντ Τραμπ τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και υπογράμμισε την διακομματική αντίληψη που υπάρχει στις ΗΠΑ για τη σημασία της Ελλάδας στην περιοχή καθώς και των διμερών σχέσεων.

«Πιστεύω ότι συνολικά η επίσκεψη στις ΗΠΑ επαναβεβαίωσε το γεγονός ότι για τις ΗΠΑ η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή» είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι «ήμουν απολύτως ξεκάθαρος με τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης». Πηγές της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στο Newsbomb.gr και σχολιάζοντας την παρουσία του πρωθυπουργού στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, τόνισαν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «εξήγησε ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι επιδιώκουμε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και θα επιδιώξουμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία με τρόπο ειρηνικό. Για αυτό κρατάμε ανοιχτό το κανάλι του διαλόγου με την Τουρκία επιδιώκοντας μέσα από αυτές τις συζητήσεις να μειώσουμε την ένταση. Ήταν πολύ θετικό το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα και δια του Υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας ότι εγγυώνται την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας και στηρίζουν τις πρωτοβουλίες μας».

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Πάιατ, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, επιβεβαίωσε ότι «φυσικά και οι ΗΠΑ θα εμπλακούν» για να διασφαλίσουν, όπως είπε, ότι δεν θα υπάρξει μια κρίση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όπως έχουν πράξει και στο παρελθόν. Από τα συμφραζόμενα, ωστόσο, ξεκαθαρίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να πάρουν καθαρή θέση υπέρ της Ελλάδας και κατά της Τουρκίας, την οποία εξακολουθούν να θεωρούν έναν ισχυρό σύμμαχο που πρέπει να παραμείνει δεμένη στο άρμα της Δύσης. Ούτως ή άλλως, ο Αμερικανός πρέσβης επιβεβαίωσε ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη ΝΑ Μεσόγειο εστιάζεται στα ενεργειακά, στηρίζοντας έτσι τον αγωγό EastMed που προβάλλει και η ελληνική πλευρά, καθώς προσφέρει ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Οικονομία και προσέλκυση επενδύσεων

Αναφορικά με το ζήτημα των επενδύσεων, ο κ Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και αυτό που λέει στους επενδυτές είναι να μην αργήσουν να επενδύσουν γιατί τώρα υπάρχουν οι ευκαιρίες σε τομείς όπως τα logistics ή οι νέες τεχνολογίες.

Επόμενος στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι η μείωση της φορολόγησης στη μισθωτή εργασία μαζί με το νέο ασφαλιστικό εντός του 2020.

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι στο ευρύτερο εξάμηνο του 2020 έγινε χρηματοδότηση σημαντικών έργων εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Όσον αφορά στην αγορά εργασίας είπε ότι αν και η ανεργία πέφτει, η χώρα σύντομα θα βρεθεί μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα που είναι το χάσμα μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς εργαζομένων με τις αναγκαίες δεξιότητες. Αυτό θα αντιμετωπιστεί κατά τον κ. Μητσοτάκη με την αναβάθμιση της παιδείας και γι’ αυτό έρχονται την άλλη εβδομάδα δύο νομοσχέδια.

Σχετικά με την ασφάλεια ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση έχει λύσει τα χέρια της αστυνομίας και ότι οι όποιες αντιδράσεις σταδιακά θα σταματήσουν γιατί όπως είπε «αυτό είναι το σωστό». Συμπλήρωσε ότι θα έρθει σύντομα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις πορείες.

Οι επόμενες παρεμβάσεις στη φορολογία θα γίνουν στην εισφορά αλληλεγγύης και στο ασφαλιστικό, ενώ εθνική προτεραιότητα χαρακτήρισε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Είπε, κλείνοντας, ότι η χώρα βγαίνει από μία δεκαετή κρίση έχοντας μάθει από τα λάθη της και το όραμα αυτής της κυβέρνησης είναι οι πολίτες να γίνουν πιο συμμετοχικοί.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την συζήτηση του πρωθυπουργού

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ