«Χαστούκι» ΗΠΑ σε Τουρκία: Τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα ως προς την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα

«Προκλητικό» και «αντιπαραγωγικό» χαρακτήρισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) της Λιβύης, αναγνωρίζοντας ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί αντίκεινται προς το διεθνές δίκαιο, το οποίο προβλέπει ότι τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «οι αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων κρατών δεν βοηθούν (και) είναι προκλητικές. Επιπλέον, σε αντίθεση με όσα προτείνει η Τουρκία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως αποκρυσταλλώνεται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά έχουν γενικά δικαίωμα στην ΑΟΖ και στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία περιοχή».

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας επέμεινε ότι η ανακοίνωση της υπογραφής του μνημονίου κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης «προκάλεσε εντάσεις στην περιοχή, είναι αντιπαραγωγική και προκλητική». Υπενθύμισε ότι το κείμενο δεν λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων κρατών, καθώς περιλαμβάνει θαλάσσιες περιοχές οι οποίες ανήκουν ή διεκδικούνται από την Ελλάδα.

«Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα έχει επίσης αλληλεπικαλυπτόμενες θαλάσσιες διεκδικήσεις στη περιοχή που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση. Ως πάγια πολιτική, ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά, με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. ΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

  Ψάχνετε για δάνειο για να ξεκινήσετε εκ νέου τις δραστηριότητές σας, είτε για την ολοκλήρωση ενός έργου είτε για να αγοράσετε ένα διαμέρισμα, αλλά δυστυχώς η Τράπεζα σας ζητά όρους που δεν μπορείτε ή δεν θα επιβάλλετε στους ανθρώπους που ενεργούν κακόπιστα.
  Παρέχουμε αυτή τη μορφή χρηματοδότησης μεταξύ ατόμων ανεξαρτήτως φύσης που είναι διαθέσιμα σε εσάς.
  Παρέχουμε δάνεια που κυμαίνονται από 2.000 έως 10.000.000 σε όλους τους ανθρώπους με τους πολύ απλούς όρους και προϋποθέσεις τους με επιτόκιο 3%.
  Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί μας σήμερα για το online γρήγορο και εύκολο στρες χωρίς δάνειο.
  Email: (rocketloangroup@gmail.com)
  Ανυπομονούμε να σας απαντήσουμε άμεσα.
  Προσφορά εγγύησης εμπειρίας χωρίς στρες …

Αφήστε ένα μήνυμα

Please enter your comment!
Please enter your name here