Διάσκεψη για τη Λιβύη: Δυσαρέσκεια Χαφτάρ για το «όχι» του Βερολίνου στην Αθήνα


Την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας -αλλά και τα «πυρά» της αντιπολίτευσης- έχει προκαλέσει η απόφαση της Γερμανίας να αποκλείσει την Ελλάδα από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης.

Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Διάσκεψη πάντως δεν φαίνεται να έχει περάσει απαρατήρητος και στις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές. «Ρωτάμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στο Βερολίνο. Μήπως δεν είναι η Ελλάδα μία από τις πιο επηρεασμένες χώρες από αυτή τη σύγκρουση;», αναφέρει σε μήνυμά του ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), οι δυνάμεις με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος του GNA που ελέγχει την κυβέρνησης της Τρίπολης και υποστηρίζεται από την Τουρκία σχολίασε για την απουσίασα της Ελλάδας «πως δεν έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ώρες ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός εντείνει την επικοινωνία του μέσω των social media κάνοντας αναρτήσεις για την υποστήριξη που τυγχάνει από την Αίγυπτο και αναφέρεται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους Σύρους μισθοφόρους που με τη μεσολάβηση της Τουρκίας ταξιδεύουν στη Λιβύη για να πολεμήσουν κατά του LNA και στο πλευρό του GNA που ελέγχει την Τρίπολη.

Ποιοι θα πάνε στο Βερολίνο

H Διάσκεψη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο.

Σε αυτήν θα λάβουν μέρος απεσταλμένοι από: τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Η Γερμανίδα καγκελάριος έστειλε επίσης προσκλήσεις στην Τουρκία, την Αφρικανική Ένωση, τον Αραβικό Σύνδεσμο, τη Δημοκρατία του Κονγκό, την Αλγερία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Με στόχο να υποστηρίξει το έργο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, Γκασαν Σαλαμε, για μια κυρίαρχη Λιβύη και για μια διαδικασία συμφιλίωσης, η καγκελάριος Μέρκελ συγκαλεί διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο την Κυριακή» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, με ανάρτησή του στο Twitter.

Το «όχι» στην Αθήνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα από πλευρά της, μέσα σε αυτό το κλίμα και με το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης, είχε εκφράσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Μάλιστα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτισιώτης σε δηλώσεις του, πριν την επίσημη ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, είπε χαρακτηριστικά: «Το ζητάμε σε όλους τους τόνους».

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της χώρας οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Σύνοδο. «Είναι ήττα της διπλωματίας μας αν αποδειχθεί ότι η Αλγερία μπήκε εκ των υστέρων στη Συνοδό της Κυριακής και εμείς μείναμε απέξω» ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «ο κίνδυνος είναι ότι η Τουρκιά θα κατοχυρώσει παράνομο μνημόνιο σε μεταπολεμική Λιβύη». «Η Ελλάδα είναι απούσα από τη συνάντηση του Βερολίνου για το θέμα της Λιβύης, ενώ συμμετέχουν Τουρκία, Αλγερία και Κονγκό.Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό. Και δεν την απαλλάσσουν οι διαπιστωμένες αβελτηρίες της προηγούμενης κυβέρνησης. Την είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως» σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής. «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά περίτρανα ότι το “ναι σε όλα” και η ανεύθυνη υπακοή σε Τράμπ-Νετανιάχου-Πολυεθνικές από τη μια και Τρόικα-Βρυξέλλες από την άλλη, μόνο επιζήμια είναι και απομονώνει τη χώρα διεθνώς» ανέφερε σε δήλωση του ο εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

To «ναυάγιο» της Μόσχας

Μπορεί Ρωσία και Τουρκία να προσπάθησαν να παίξουν ρόλο ρυθμιστή στην Λιβύη ωστόσο ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, άφησε τον Αλ Σάρατζ μόνο του και η διαφαινόμενη εκεχειρία έπεσε στο κενό πριν καλά-καλά ξεκινήσει.

Οι Χαλίφα Χαφτάρ και Αλ Σάρατζ ταξίδεψαν στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τη μεσολάβηση των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου περί προόδου, συμπληρώνοντας όμως πως ο Χαλίφα Χαφτάρ ζήτησε περισσότερο χρόνο (ως το πρωί της Τρίτης) για να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Ωστόσο αποχώρησε τα ξημερώματα, χωρίς να έχει υπογράψει την συμφωνία. «Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ έφυγε από τη Μόσχα. Δεν υπέγραψε τη συμφωνία», είπε η πηγή στο Sputnik, ενώ ιστοσελίδα προσκείμενη στον ΛΕΣ αναφέρει πως δεν πρόκειται να υπογράψει την συγκεκριμένη συμφωνία.

Το κλίμα στην διάσκεψη, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, ήταν τεταμένο. Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν πως οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν χωριστά καθώς κανείς, ούτε ο Σάρατζ ούτε ο Χαλίφα Χαφτάρ ήθελαν να ιδωθούν. Τα πράγματα φαίνεται να πήραν άσχημη τροπή όταν ο Χαλίφα Χαφτάρ αισθάνθηκε πως πιέζεται περισσότερο απ’ όσο επιτρέπει η θέση του. Άλλωστε ο στρατός του έχει ξεκάθαρο στρατιωτικό πλεονέκτημα στη Λιβύη και βρίσκεται ήδη σε προάστια της Τρίπολης, ενώ ο Σάρατζ έχει εγκλωβιστεί στην πρωτεύουσα. Αρχικά ζήτησε μεγαλύτερη προθεσμία, αλλά στο τέλος αποχώρησε.

Ο λόγος για ο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων φαίνεται πως εντοπίζεται στον άνθρωπο που ήθελε να αποκομίσει και τα περισσότερα οφέλη και να εμφανιστεί στην διεθνή κοινότητα ως ειρηνοποιός. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγεται πως ζήτησε την απόσυρση των στρατευμάτων του Χαλίφα Χαφτάρ από την Τρίπολη κάτι το οποίο έθετε τον Λίβυο στρατηγό ουσιαστικά σε υποχώρηση. Για άλλη μία φορά ο Χαλίφα Χαφτάρ σύμφωνα με τις πληροφορίες τάχθηκε κατά της Τουρκίας εγκαλώντας τον Ταγίπ Ερντογάν ότι εμπλέκεται στα εσωτερικά της Λιβύης.

Ερντογάν: Ο Χαφτάρ το έβαλε στα πόδια

Η αποχώρηση του Χαλίφα Χαφτάρ από τη Μόσχα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ το έβαλε στα πόδια», δήλωσε -σύμφωνα με το Reuters- μετά τις συνομιλίες. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα δώσει ένα μάθημα στον «πραξικοπηματία Χαφτάρ», εάν συνεχίσει τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης της Λιβύης και του λαού.

«Να αποσυρθούν άμεσα τα ξένα στρατεύματα»

Την άμεση απόσυρση από τη Λιβύη των υποστηριζόμενων από την Τουρκία Σύρων μαχητών και των Ρώσων μισθοφόρων ζητά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με δήλωση εκπροσώπου του στον ιστότοπο Hellas Journal και στην ΕΡΤ.

Καλώντας τις ξένες χώρες που τροφοδότησαν τη σύγκρουση να αποσύρουν άμεσα τις δυνάμεις τους, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης.

«Χώρες που παριστάνουν ότι υποστηρίζουν τη σταθερότητα της Λιβύης πρέπει να αποσύρουν αμέσως τις δυνάμεις τους, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων μισθοφόρων και των υποστηριζόμενων από την Τουρκία Σύρων, οι οποίοι έχουν επιδεινώσει σημαντικά τις ανθρωπιστικές συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει όλες τις προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας και την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη.

«Στεκόμαστε με τον λαό της Λιβύης, καθώς εργάζεται για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος, χωρίς ξένη παρέμβαση. Είναι θετικό βήμα ότι οι ηγέτες της Λιβύης αναγνωρίζουν την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός. Αυτό πρέπει να ακολουθηθεί από μια πολιτική διαδικασία που προέρχεται από τα μέρη της Λιβύης και να μην τους επιβληθεί. Καλούμε όλα τα μέρη της Λιβύης να επωφεληθούν αυτής της ευκαιρίας, μέσω της διαμεσολάβησης, για την αντιμετώπιση των πολιτικών, οικονομικών και ζητημάτων ασφαλείας που τα χωρίζουν».

Αισιοδοξία Βερολίνου

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε αισιόδοξος για την προγραμματισμένη, την Κυριακή, διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη παρά την αποτυχία της εκεχειρίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

«Υπάρχει ήδη ένα κείμενο στο οποίο οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμφωνήσουν», δήλωσε ο Μάας από το Βερολίνο.

«Θα πρέπει να δεσμευτούν να ωθήσουν τα εμπλεκόμενα στον εμφύλιο μέρη για να αναζητήσουν μια πολιτική λύση και όχι μια στρατιωτική νίκη. Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να θεσπιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ