Σακελλαροπούλου: Πρόεδρος Δημοκρατίας με τη δεύτερη μεγαλύτερη συναίνεση – Πόσες ψήφους συγκεντρώνει

Τη θετική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας πλήρως το τοπίο ως προς την διαδικασία εκλογής της.

Η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου. Το Σύνταγμα ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, ήταν προγραμματισμένη η ψήφιση του εκλογικού νόμου, η οποία μετά τις τελευταίες εξελίξεις μετατίθεται για την επόμενη ημέρα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί ακόμα μια ημέρα.

Με δεδομένη την θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναμένεται να λάβει τουλάχιστον 266 ψήφους. Από τη Νέα Δημοκρατία 158, από τον ΣΥΡΙΖΑ 86 και από το ΚΙΝΑΛ 22.

Υπενθυμίζεται ότι από τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης το ΚΚΕ δήλωσε πως θα ψηφίσει «παρών», ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, είχε πει ότι «δεν γνωρίζουμε αν είναι κατάλληλη για Πρόεδρος». Όσον αφορά το ΜέΡΑ 25, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να έχει δικιά του πρόταση, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα προτείνει γυναίκα.

Με δεδομένα λοιπόν όλα τα παραπάνω, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναμένεται να εκλεγεί στην πρώτη κιόλας ψηφοφορία, η οποία σύμφωνα με το Σύνταγμα απαιτεί 200 ψήφους. Υπενθυμίζεται ότι μετά και την Αναθεώρηση οι προβλεπόμενες πλειοψηφίες στις διαδοχικές ψηφοφορίες μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι 200, 180, 151 και σχετική πλειοψηφία.

Τις περισσότερες θετικές ψήφους για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας μέχρι σήμερα είχε καταφέρει να εξασφαλίσει ο Κάρολος Παπούλιας ο οποίος εξελέγη το 2005 με 279 ψήφους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), ακολουθεί ο Κωστής Στεφανόπουλος που εξελέγη το 2000 με 269 ψήφους (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ). Σημειώνεται ότι το 2010 ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη με 266 ψήφους (ΠΑΣΟΚ.,ΝΔ, ΛΑΟΣ), όσους αναμένεται να συγκεντρώσει τώρα η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, το 2015 είχε συγκεντρώσει 233 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ).

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here