Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη: Τι θα απαιτήσει ο Πομπέο, ποιες οι επιδιώξεις της Μέρκελ


Την παράταση της κατάπαυσης του πυρός και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα, θα ζητήσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στην επικείμενη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα μεταβεί στη Γερμανία για να λάβει μέρος στην διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα ταξιδέψει στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου για να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, που διοργανώνουν η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη, ως μέρος του σχεδίου τριών σημείων που σκιαγράφησε ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ Γασάν Σαλαμέ στο Συμβούλιο Ασφαλείας», τόνισε η Ορτέιγκους.

«Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει με παγκόσμιους ηγέτες και πρόκειται να στηρίξει τρία πράγματα:

  • τη συνέχιση μιας εκεχειρίας στη Λιβύη
  • την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων
  • μια επιστροφή στην πολιτική διαδικασία στην Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ έφτασε στην Αθήνα υπό άκρα μυστικότητα για να συναντηθεί με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρώτη προτεραιότητα για τη Μέρκελ το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, χαιρέτισε την Πέμπτη την πρόθεση που επέδειξε ο στρατιωτικός διοικητής, Χαλίφα Χαφτάρ, να δεσμευτεί στην εκεχειρία στη Λιβύη και είπε ότι στη Διάσκεψη του Βερολίνου την Κυριακή πρέπει να επιχειρηθεί να επιβληθεί εκ νέου το εμπάργκο όπλων.

«Είναι έναν καλό μήνυμα που δηλώνει πρόθυμος να διατηρήσει την εκεχειρία» επισήμανε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

«Στη Διάσκεψη της Λιβύης πρέπει πάνω απ’ όλα να δούμε ότι το εμπάργκο όπλων εφαρμόζεται ξανά, το οποίο έχει συμφωνηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, όμως δυστυχώς δεν τηρείται», σημείωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ